Boże Narodzenie,  Desery

Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem

Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem i polane słodkim lukrem. Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Bez wątpienia idealne na wigilijny deser oraz zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na cos słodkiego.  Z pewnością zasmakują każdemu.

Szybki przepis na Grecka tortilla z sosem tzatziki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g białego cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 duże jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła

Na nadzienie:

  • 70 g masła
  • 3 łyżki cynamonu
  • 200 g cukru trzcinowego

Na lukier i jabłka:

  • sok z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem – przepis

Zacznij od przygotowania ciasta. Rozpuść 70 g masła i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do większej miski, wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj sól, cukier, jajko i mleko. Na końcu dodaj roztopione masło, po czym zagnieć ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne, ale nie klejące się. Następnie uformuj kulę, miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po około 1,5 godziny powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść resztę masła. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto z wierzchu, równomiernie posyp cukrem i cynamonem. Ciasto zawiń w ścisły rulon, po czym podziel je na równe bułeczki (ok. 4 cm).

Formę do pieczenia (ok. 25 cm) wyłóż pergaminem. Układaj w niej bułeczki, następnie odstaw przykryte na kolejne pół godziny, ponieważ chcemy, by znowu nieco wyrosły. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz około 20 minut. Po tym czasie odstaw by wystygły.

Obrane jabłka pokrój w kosteczkę. Cukier rozpuść na patelni (możesz go skropić odrobiną soku cytrynowego). Kiedy cukier stanie się ciemniejszy, dodaj do niego jabłka i cynamon. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Delikatnie mieszaj, by cukier się nie spalił. Z soku cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. Na koniec polej nim bułeczki, na wierzchu zaś połóż jabłka.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.