Ekspresowe brownie z mąki migdałowej to prosty przepis dla wielbicieli ciężkich, czekoladowych smaków. Świetne na przyjęcie z rodziną czy znajomymi, a także wtedy, gdy mamy ochotę zgrzeszyć na słodko. Rozpływające się, ciągnące, z dodatkiem orzechów włoskich. Doskonale komponuje się z gorącym czekoladowym sosem i lodami waniliowymi.
Ciasto brownie z mąki migdałowej to idealne połączenie wilgotnego i puszystego brownie rozpływającego się w ustach. Wykonane z mąki migdałowej, to ciasto jest tak pyszne, że nawet nie poczujesz różnicy w smaku.
Ponadto jest to ciasto bezglutenowe, także dla osób z ograniczeniami dietetycznymi. Więc bierzmy się do pieczenia i cieszmy się tym miękkim i przepysznym ciastem brownie z mąki migdałowej!
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również przepis na klasyczne bezglutenowe brownie, ale blog to nie tylko przepisy bezglutenowe. Są klasyczne przepisy na brownie z musem czekoladowym, to ciasto jest bardzo, ale to bardzo czekoladowe. Z całą pewnością warte spróbowania.
Brownie z mąki migdałowej składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% miazgi kakaowej)
- 200 g białego, drobnego cukru
- 160 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 100 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 220 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasion wanilii
Na sos czekoladowy:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka syropu klonowego lub golden syrup
- 125 ml śmietany kremówki (najlepiej gęstej)
Brownie z mąki migdałowej przepis
W rondelku na małym ogniu rozpuść 220 g masła oraz 225 g połamanej czekolady. Następnie dodaj ekstrakt lub nasiona wanilii oraz cukier. Dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił, po czym odstaw do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C i przygotuj formę do pieczenia o boku ok. 24 cm (możesz wyłożyć ją folią aluminiową, ponieważ łatwiej będzie później wyciągnąć ciasto). Jajka roztrzep w miseczce za pomocą widelca lub kuchennej rózgi. Następnie dodaj do wystudzonej czekolady wraz z migdałami i posiekanymi orzechami. Całość wylej do formy, po czym piecz przez mniej więcej 25-30 minut. Kiedy przestygnie, możesz wyciągnąć je wraz z folią i kroić na kawałki.
Aby przygotować sos, połam czekoladę i ponownie rozpuść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu i powoli dodawaj śmietanę, kawę rozpuszczalną i syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj i ciepłym sosem polewaj ciasto. Całość najlepiej smakuje z lodami.