Brownie z musem czekoladowym
Desery

Brownie z musem czekoladowym

Facebook

Brownie z musem czekoladowym to ciasto, które będzie smakowało każdemu, nawet tym osobom, które nie lubią ciast czekoladowych. Właśnie jestem przykładem takiej osoby. Nie przepadam, za ciastami z kakao, z czekoladą, jednak brownie to taki wyjątek. Uwielbiam to ciasto. Tym razem będzie na bogato, bo podamy je z musem czekoladowym.

Takie klasyczne połączenie nikomu nie zaszkodzi. A raz na jakiś czas trzeba zapomnieć o diecie i oddać się chwili szaleństwa!

Składniki

  • 180 g masła
  • 270 g gorzkiej czekolady
  • 20 ml ekstraktu w wanilii (2,5 łyżki)
  • 3 duże jajka
  • 200g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • mus czekoladowy -> przepis TUTAJ

Brownie z musem czekoladowym [PRZEPIS]

W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokruszoną (dość drobno) czekoladę i mieszamy, aż masło się połączy z czekoladą. W drugiej misce przy pomocy widelca roztrzepujemy jajka. To ciasto konsystencją przypomina zakalec, więc nie ubijamy jajek mikserem. Do jajek dodajemy ekstrakt z wanilii oraz cukier. Wymieszać. Do jajek dodać sos czekoladowy (powinien być w temperaturze pokojowej) i przesiać mąkę wraz z cukrem.

Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – wymiary 22×22. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 st. C w piekarniku w opcji góra- dół. Pieczemy je przez 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika przy pomocy patyczka sprawdzamy czy jest upieczone. Na patyczku nie powinno być widać surowego ciasta, ale może być mokry. Taki urok tego ciasta.

Wystudzone Brownie możemy polać specjalnie przygotowanym musem czekoladowym.

Brownie z musem czekoladowym
Brownie z musem czekoladowym

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.