Zupa cebulowa może wydawać się prostą potrawą, ale za to bardzo wykwintną. Zupa ta wywodzi się z Francji, ale coraz częściej pojawia się również na polskim stole. Przygotowuje się ją na prawdziwym bulionie.
Aby przygotwać tą zupę, nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy pokroić cebulę, odpowiednio doprawić i dusić w winie. Zupę tą podajemy z grzanką zapieczoną z żółtym serem. Kochani nie bójcie się przygotowywać potraw z wykorzystaniem wina, albo innego alkoholu. Dzięki temu potrawa napierze charakteru.
Składniki
- 500 g cebuli
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- tymianek
- oregano
- 1.2 l bulionu -> Jak przygotować bulion
Dodatkowo
- bagietka, albo inne dowolne pieczywo
- 100 g sera żółtego
Zupa cebulowa [PRZEPIS]
Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy ją na maśle i oliwie. Dodajemy też odrobinę cukru. Cebulę smażymy około 25 minut, na wolnym ogniu. Cebula powinna dostać lekko brązowego, karmelowego koloru. Dodajemy wtedy wino, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Jak alkohol odparuje, dodajemy bulion, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu.
Obejrzyj nasze filmy:
W tym czasie w piekarniku podpiekamy pieczywo, skropione oliwą i posypane odrobiną startego żółtego sera. Dobrze, aby to był twardy ser typu Gruyer. Zapiekamy je przez około 5-6 minut w temperaturze 180 st. C, tak aby ser żółty delikatnie się rozpuścił i przypiekł.
Zupę przelewamy do niewielkich miseczek i podajemy wraz z grzanką z przypieczonym serem.
Smacznego!