Zupa cebulowa
Zupy

Zupa cebulowa

Facebook

Zupa cebulowa może wydawać się prostą potrawą, ale za to bardzo wykwintną. Zupa ta wywodzi się z Francji, ale coraz częściej pojawia się również na polskim stole. Przygotowuje się ją na prawdziwym bulionie.

Aby przygotwać tą zupę, nie potrzeba wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy pokroić cebulę, odpowiednio doprawić i dusić w winie. Zupę tą podajemy z grzanką zapieczoną z żółtym serem. Kochani nie bójcie się przygotowywać potraw z wykorzystaniem wina, albo innego alkoholu. Dzięki temu potrawa napierze charakteru.

Składniki

  • 500 g cebuli
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • 1.2 l bulionu -> Jak przygotować bulion 

Dodatkowo

  • bagietka, albo inne dowolne pieczywo
  • 100 g sera żółtego

Zupa cebulowa [PRZEPIS]

Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy ją na maśle i oliwie. Dodajemy też odrobinę cukru. Cebulę smażymy około 25 minut, na wolnym ogniu. Cebula powinna dostać lekko brązowego, karmelowego koloru. Dodajemy wtedy wino, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Jak alkohol odparuje, dodajemy bulion, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie w piekarniku podpiekamy pieczywo, skropione oliwą i posypane odrobiną startego żółtego sera. Dobrze, aby to był twardy ser typu Gruyer. Zapiekamy je przez około 5-6 minut w temperaturze 180 st. C, tak aby ser żółty delikatnie się rozpuścił i przypiekł.

Zupę przelewamy do niewielkich miseczek i podajemy wraz z grzanką z przypieczonym serem.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.