Muffiny bananowo – czekoladowe to jedne z moich ulubionych muffinek, aczkolwiek aby je skosztować, zawsze muszę się śpieszyć, bo znikają w oka mgnieniu. Na muffiny bananowe na blogu jest już przepis, tym razem będą to babeczki z dodatkiem kawałeczków czekolady i odrobiny kakao.
Muffiny są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie, wilgotne w środku. Idealne smakują również następnego dnia, aczkolwiek nie sądzę, jeśli macie dzieci doczekały do dnia następnego.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 80g cukru
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 200g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
Najlepiej aby wykorzystać w tym przepisie dojrzałe banany. Im bardziej tym lepiej.
Obejrzyj nasze filmy:
Muffiny bananowo – czekoladowe [PRZEPIS]
Jak w klasycznych muffinach potrzebujemy dwie miski. W jednej będziemy mieszali suche składniki, a w drugiej mokre. Tak więc zaczynamy od przesiania do pierwszej miski mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, cukier oraz startą na grubych oczkach na tarce czekoladę. Aby łatwiej było ją ścierać polecam włożyć ją na około 1 godzinę przed przygotowaniem do lodówki. Wszystkie składniki mieszamy w misce przy pomocy łyżki.
W drugiej misce rozgniatamy banany, wykorzystajcie do tego po prosty widelec. Jak zostaną małe, nierozgniecione kawałki to nic się nie stanie. Dodajemy olej i mleko. Mieszamy i dodajemy suche składniki. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i nałożyć do papilotek do muffinek. Powinniśmy napełnić mniej więcej 3/4 papilotki bo muffinki jeszcze urosną.
Muffiny pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 st. C, ale bardzo ważne z termoobiegiem!