Tiramisu z Irish Cream to uzależniające, dobre połączenie pysznego, delikatnego tiramisu, kawy i Baileys’a. Deser, jak to w przypadku tiramisu jest puszysty, wilgotny. Irish Cream nadaje charakteru. Możecie to ciasto przygotować w foremce albo w pucharkach.
Składniki na ok. 6-8 porcji
- 175 ml mocnej kawy
- 100 ml Baileys
- 250 g mascarpone
- 200 g biszkoptów
- 1,5 łyżki kakao
- 2 jajka
- 30 g cukru
- 30g gorzkiej czekolady
Do tego przepisu wykorzystajcie blachę kwadratową o wymiarach 16, albo 18 cm. Biszkopty do klasycznego tiramisu, to są te podłużne.
Tiramisu z Irish Cream [PRZEPIS]
Połowę biszkoptów nasączamy kawą wymieszaną z likierem Baileys i wykładamy dno formy.
Obejrzyj nasze filmy:
Białka oddzielmy od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Powinna nam wyjść puszysta, jedwabista masa. Z niewykorzystanych białek możemy przygotować na przykład kokosanki. Połowę masy wykładamy na ułożone w formie biszkopty. Następnie czynność powtarzamy tzn. pozostałe biszkopty nasączamy kawą, układamy w foremce na masie i przykrywamy je pozostałą masą z serka.
Deser przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto posypujemy kakao oraz możemy również posypać startą czekoladą.
Smacznego!