Tiramisu z Irish Cream to uzależniające, dobre połączenie pysznego, delikatnego tiramisu, kawy i Baileys’a. Deser, jak to w przypadku tiramisu jest puszysty, wilgotny. Irish Cream nadaje charakteru. Możecie to ciasto przygotować w foremce albo w pucharkach.

Składniki na ok. 6-8 porcji

  • 175 ml mocnej kawy
  • 100 ml Baileys
  • 250 g mascarpone
  • 200 g biszkoptów
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 30 g cukru
  • 30g gorzkiej czekolady

Do tego przepisu wykorzystajcie blachę kwadratową o wymiarach 16, albo 18 cm. Biszkopty do klasycznego tiramisu, to są te podłużne.

Tiramisu z Irish Cream [PRZEPIS]

Połowę biszkoptów nasączamy kawą wymieszaną z likierem Baileys i wykładamy dno formy.

Obejrzyj nasze filmy:

Białka oddzielmy od żółtek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Powinna nam wyjść puszysta, jedwabista masa. Z niewykorzystanych białek możemy przygotować na przykład kokosanki. Połowę masy wykładamy na ułożone w formie biszkopty. Następnie czynność powtarzamy tzn. pozostałe biszkopty nasączamy kawą, układamy w foremce na masie i przykrywamy je pozostałą masą z serka.

Deser przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto posypujemy kakao oraz możemy również posypać startą czekoladą.

Smacznego!