Domowy deser Tiramisu
Desery

Domowy deser Tiramisu

Deser Tiramisu wywodzi się z Włoch. Jest to deser składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych serkiem mascarpone i posypanych kakao.

Deser robi się w pucharkach albo znacznie częściej w dużej prostokątnej formie i nakłada na talerzyki.

Sprawdź przepis na: Deser bounty

Składniki na Tiramisu

  • 500g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200g biszkoptów
  • 400 ml mocnej kawy
  • ciemne kakao
  • ewentualnie likier Amaretto

Domowy deser Tiramisu – przepis

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy.

Kawę mieszamy z likierem Amaretto, jeśli go używamy. W kawie namaczamy pojedynczy biszkopty. Na dno pojemniczków układamy warstwami:

  • nasączone biszkopty
  • krem z serkiem mascarpone
  • odrobina kakao
  • nasączone biszkopty
  • krem z serkiem
  • odrobina kakao i np. startej na tarce czekolady

Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Domowy deser Tiramisu
Prawdziwy włoski, kawowy deser z serkiem mascarpone – Tiramisu

Tiramisu możecie przygotować też w dużym prostokątnym naczyniu, tak jak powyżej układając w nim warstwami biszkopty i krem. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.