
Domowy deser Tiramisu
Deser Tiramisu wywodzi się z Włoch. Jest to deser składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso, przełożonych serkiem mascarpone i posypanych kakao.
Deser robi się w pucharkach albo znacznie częściej w dużej prostokątnej formie i nakłada na talerzyki.
Sprawdź przepis na: Deser bounty
Składniki na Tiramisu
- 500g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200g biszkoptów
- 400 ml mocnej kawy
- ciemne kakao
- ewentualnie likier Amaretto
Domowy deser Tiramisu – przepis
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania puszystej masy.
Kawę mieszamy z likierem Amaretto, jeśli go używamy. W kawie namaczamy pojedynczy biszkopty. Na dno pojemniczków układamy warstwami:
- nasączone biszkopty
- krem z serkiem mascarpone
- odrobina kakao
- nasączone biszkopty
- krem z serkiem
- odrobina kakao i np. startej na tarce czekolady
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Tiramisu możecie przygotować też w dużym prostokątnym naczyniu, tak jak powyżej układając w nim warstwami biszkopty i krem. Smacznego!