Kokosowe pancakes to klasyczne amerykańskie placuszki w trochę innym wydaniu. Aby każde weekendowe śniadanie nie wyglądało i smakowało tak samo, postanowiłem urozmaicić pancakes dodatkiem odrobiny wiórek kokosowych.

Placuszki dalej możecie podawać z syropem klonowym, albo z owocami.

Składniki

  • 50 g mąki
  • 80 ml mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo

  • syrop klonowy
  • owoce

Kokosowe pancakes [PRZEPIS]

Do miski dodajemy jajka, mleko i olej kokosowy. Całość mieszamy rózgą kuchenną. W drugiej misce łączymy suche składniki – mąkę, wiórki kokosowe, szczyptę soli i sodę. Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy.

Obejrzyj nasze filmy:

Na suchej patelni smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.

Placuszki wykładamy na talerze, polewamy odrobiną syropu klonowego i układamy owoce.

Kokosowe pancakes
Kokosowe pancakes

Smacznego!