Kokosowe pancakes to klasyczne amerykańskie placuszki w trochę innym wydaniu. Aby każde weekendowe śniadanie nie wyglądało i smakowało tak samo, postanowiłem urozmaicić pancakes dodatkiem odrobiny wiórek kokosowych.
Placuszki dalej możecie podawać z syropem klonowym, albo z owocami.
Składniki
- 50 g mąki
- 80 ml mleka kokosowego
- 4 jajka
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo
- syrop klonowy
- owoce
Kokosowe pancakes [PRZEPIS]
Do miski dodajemy jajka, mleko i olej kokosowy. Całość mieszamy rózgą kuchenną. W drugiej misce łączymy suche składniki – mąkę, wiórki kokosowe, szczyptę soli i sodę. Składniki mieszamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Całość mieszamy.
Obejrzyj nasze filmy:
Na suchej patelni smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.
Placuszki wykładamy na talerze, polewamy odrobiną syropu klonowego i układamy owoce.
Smacznego!