Łosoś w miodowej glazurze z warzywami to szybka propozycja na obiad bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na prace serca, mózgu oraz naszych oczu. Kwasy te stanowią bardzo ważny element naszej diety i powinniśmy jeść ich jak najwięcej.

Pomijając czy to łosoś, czy nie to zaleca się jeść ryby co najmniej 2-3 razy w tygodniu.

Sprawdź przepis na: Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki

  • filet z łososia
  • warzywa na patelnię
  • ulubione przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek
  • olej

Składniki na marynatę

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • czarny pieprz
  • sól
  • sok z 1/3 cytryny

Szybki przepis na Makaron orecchiette z łososiem i suszonymi pomidorami

Łosoś w miodowej glazurze z warzywami [PRZEPIS]

Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Następnie myjemy łososia, osuszamy i przygotowaną marynatą nacieramy łososia. Odstawiamy go na 10 minut.

Po tym czasie na patelnię, na odrobinie oleju smażymy warzywa i przyprawiamy je Waszymi ulubionymi przyprawami.

W tym czasie wkładamy łososia do piekarnika i pieczemy go w temperaturze 180 st. C. z termoobiegiem. Łososia pieczemy przez ok. 15 minut.

Po tym czasie na talerzach wykładamy warzywa, obok nich kładziemy łososia i plasterek cytryny.

Łosoś w miodowej glazurze z warzywami
Łosoś w miodowej glazurze z warzywami

Smacznego!