Łosoś w miodowej glazurze z warzywami to szybka propozycja na obiad bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te korzystnie wpływają na prace serca, mózgu oraz naszych oczu. Kwasy te stanowią bardzo ważny element naszej diety i powinniśmy jeść ich jak najwięcej.
Pomijając czy to łosoś, czy nie to zaleca się jeść ryby co najmniej 2-3 razy w tygodniu.
Sprawdź przepis na: Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki
- filet z łososia
- warzywa na patelnię
- ulubione przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz, tymianek
- olej
Składniki na marynatę
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- czarny pieprz
- sól
- sok z 1/3 cytryny
Szybki przepis na Makaron orecchiette z łososiem i suszonymi pomidorami
Łosoś w miodowej glazurze z warzywami [PRZEPIS]
Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Następnie myjemy łososia, osuszamy i przygotowaną marynatą nacieramy łososia. Odstawiamy go na 10 minut.
Po tym czasie na patelnię, na odrobinie oleju smażymy warzywa i przyprawiamy je Waszymi ulubionymi przyprawami.
W tym czasie wkładamy łososia do piekarnika i pieczemy go w temperaturze 180 st. C. z termoobiegiem. Łososia pieczemy przez ok. 15 minut.
Po tym czasie na talerzach wykładamy warzywa, obok nich kładziemy łososia i plasterek cytryny.
Smacznego!