Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym
Ryby

Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym

Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym to danie, które z pewnością polubisz. Delikatne mięso z dorsza w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym.

Zdecydowanie jemy za mało ryb. Większość potraw rybnych jakie przygotowujemy w domu to ryba smażona na głębokim tłuszczu w panierce z mąki, albo z mąki, jajka i bułki tartej. Bywając w krajach śródziemnomorskich nauczyłem się, że ryba to nie tylko panierka, ale można delikatne mięso z dorsza przygotować w zupełnie inny sposób…

Gdzie jemy najwięcej ryb?

Polacy najwięcej ryb jedzą podczas wakacji, wtedy kiedy wyjeżdżamy nad Bałtyk i na obiad wybieramy się do smażalni ryb. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy praktycznie wybierają tam dorsza. Warto najpierw zerknąć na okres połowu tej ryby, bo zazwyczaj jest to ryba mrożona. Spróbujmy przygotować rybę w inny sposób. Pokażę Wam prosty przepis.

Składniki

  • polędwica z dorsza (najlepiej świeża)
  • sól
  • biały pieprz, ewentualnie pieprz cytrynowy
  • odrobina cytryny
  • oliwa z oliwy
  • łyżka masła

Składniki na sos

  • opakowanie świeżego szpinaku – 250g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 200ml śmietany 18%
  • łyżka masła

Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym – przepis

Polędwicę z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy solą i białym pierzem. Polecam używanie właśnie białego pieprzu, bowiem nie będzie on później widoczny jako czarne kropeczki na rybie. Na patelni na odrobinie oliwy połączonej z masłem smażmy przez 3 minuty z każdej strony dorsza. Musi się tylko zarumienić.

W tym czasie w w większym rondelku na maśle szklimy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek (tak, tak może być później widoczny w sosie – doda mu charakteru), szklimy czosnek dosłownie 15 sekund i dodajemy szpinak. Doprawiamy go sporą ilością soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Musimy pamiętać, że szpinak bez odpowiedniego doprawienia jest sam w sobie bardzo mdły i nijaki.

Jak tylko liście szpinaku zmiękną, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, mieszamy i wkładamy rybę. Dusimy całość przez ok. 5 minut. Po tym czasie nasz dorsz będzie gotowy.

Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym
Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym

Mam nadzieję, że zachęciłem Was do innego sposobu ryby, a nie tylko panierka :)

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.