Pierogi z truskawkami i ricottą
Inne

Pierogi z truskawkami i ricottą

Pierogi z truskawkami i ricottą to jedno z moich ulubionych dań, które kojarzą mi się z wakacjami. Ciepło, słońce, bezchmurne niebo to czas kiedy możemy zapomnieć chociaż na chwilę o wszystkim i łapać te beztroskie chwile.

Wakacje kojarzą mi się z pysznymi, czerwonymi i pachnącymi truskawkami. Od czasu do czasu mam ochotę wrócić do tych chwil i właśnie z tego powodu postanowiłem przygotować pierogi z truskawkami. Odrobina włoskiego serka ricotta sprawi, że nadzienie będzie miało delikatnie kremowy, aksamitny smak. Całość możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczyptą cynamonu.

Wiele osób uważa, że przygotowanie pierogów to jest nie lada wyzwanie, robi je się długo, mozolnie… nic z tych rzeczy. Pierogi przygotujemy w kilka chwil i wierzcie mi, że wrócicie myślami do lata.

Składniki na ciasto na pierogi

  • 300g mąki
  • 200 ml wody (gorąca)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 300g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 200g serka ricotta

Pamiętajcie również, że surowe pierogi możecie zamrozić. Wkładamy je do lodówki, mrozimy i jak będą porządnie zamrożone wkładamy je wtedy do torebek strunowych.

Pierogi z truskawkami i ricottą – przepis

Z mąki, gorącej wody i dodatku odrobiny soli zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut. Kiedy ciasto odpoczywa i czeka na rozwałkowanie przygotowujemy farsz. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie w misce rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek ricotta, trochę cukru i wszystko mieszamy.

Z przygotowane ciasto dość cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy okręgi. Na każdy z nich kładziemy farsz (1 łyżkę) i sklejamy. Możemy sobie pomóc aby brzegi nam się nie porozchodziły dociskając je po sklejeniu widelcem.

Wkładamy je do gotującej się wody (z odrobiną soli) i gotujemy 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Pierogi z truskawkami możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, albo serka typu islandzkiego i wszystko oprószone odrobiną cynamonu.

"Pierogi z truskawkami i ricottą

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.