Pierogi z truskawkami i ricottą to jedno z moich ulubionych dań, które kojarzą mi się z wakacjami. Ciepło, słońce, bezchmurne niebo to czas kiedy możemy zapomnieć chociaż na chwilę o wszystkim i łapać te beztroskie chwile.

Do czego pasują truskawki?

Pierogi to ulubiona potrawa Polaków. Wiosną na stołach oprócz klasycznych słonych smaków królują pierogi z truskawkami. Są to owoce, które pasują do wszystkich dań, można je serwować na ciepło i na zimno. Świetnie komponują się w deserach, choć w daniach obiadowych też doskonale sobie radzą.

Oprócz klasycznej wersji z samymi owocami można zaszaleć robiąc pierogi z truskawkami i ricottą. Każdy miłośnik pierogów na pewno skusi się na taki rarytas.

Obejrzyj nasze filmy:

Jak przygotować pierogi z truskawkami i ricottą?

Pierogi wymagają wprawy w lepieniu, jednak przepis na nie jest tak prosty, że każdy da sobie z nim radę. Najlepiej smakują gotowane, choć na zimno także nie tracą smaku. Jeśli jedzenie surowych owoców już trochę się znudziło można zrobić pierogi z truskawkami.

Przepis nie jest skomplikowany, ale koniecznie trzeba mieć truskawki, najlepiej sprawdzą się świeże, zerwane prosto z krzaka, choć z mrożonych także da się zrobić pyszny farsz.

Takie pierogi to przysmak nie tylko dzieci, ponieważ dorośli tak samo mocno uwielbiają to danie. Nie jest to wyraz mody, to po prostu pyszne danie!

Wakacje kojarzą mi się z pysznymi, czerwonymi i pachnącymi truskawkami. Od czasu do czasu mam ochotę wrócić do tych chwil i właśnie z tego powodu postanowiłem przygotować pierogi z truskawkami. Odrobina włoskiego serka ricotta sprawi, że nadzienie będzie miało delikatnie kremowy, aksamitny smak. Całość możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczyptą cynamonu.

Wiele osób uważa, że przygotowanie pierogów to jest nie lada wyzwanie, robi je się długo, mozolnie… nic z tych rzeczy. Pierogi przygotujemy w kilka chwil i wierzcie mi, że wrócicie myślami do lata.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną, albo domowe krokiety.

Ciasto na pierogi składniki

  • 300g mąki
  • 200 ml wody (gorąca)
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 300g truskawek (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 200g serka ricotta

Pamiętajcie również, że surowe pierogi możecie zamrozić. Wkładamy je do lodówki, mrozimy i jak będą porządnie zamrożone wkładamy je wtedy do torebek strunowych.

Pierogi z truskawkami i ricottą przepis

Z mąki, gorącej wody i dodatku odrobiny soli zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na ok 30 minut. Kiedy ciasto odpoczywa i czeka na rozwałkowanie przygotowujemy farsz. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie w misce rozgniatamy widelcem. Dodajemy serek ricotta, trochę cukru i wszystko mieszamy.

Z przygotowane ciasto dość cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrawamy okręgi. Na każdy z nich kładziemy farsz (1 łyżkę) i sklejamy. Możemy sobie pomóc aby brzegi nam się nie porozchodziły dociskając je po sklejeniu widelcem.

Wkładamy je do gotującej się wody (z odrobiną soli) i gotujemy 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Pierogi z truskawkami i ricottą możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, albo serka typu islandzkiego i wszystko oprószone odrobiną cynamonu.

"Pierogi z truskawkami i ricottą