Krokiety wydają się czymś niezwykle skomplikowanych do przygotowania, a przecież to nic innego jak zwinięty naleśnik z kapustą i usmażony w panierce z bułki tartej. Oczywiście kluczem dobrych krokietów jest farsz, im Wasza kapusta będzie lepiej doprawiona, tym lepsze będą krokiety.
Najwięcej czasu potrzeba na przygotowanie kapusty. Niektórzy robią krokiety z kapustą i grzybami, moja wersja dziś będzie bez grzybów.
Błyskawiczny przepis na: Błyskawiczny bigos
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na kapustę
- 500g kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 200ml bulionu warzywnego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- odrobina soli
- 1/2 łyżeczki oregano
Składniki na krokiety (na 8 krokiety)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- 2 jajko
Dodatkowo
- 1-2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Domowe krokiety z kapustą [PRZEPIS]
Musimy zacząć przygotowanie krokietów od ugotowania kapusty. Kapustę kiszoną najpierw próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśna opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, bulion i całość gotujemy na średnim ogniu. To nie jest bigos, więc nie musicie jej bardzo długo gotować, myślę, że wystarczy godzina. Kapusta musi przede wszystkim trochę zmięknąć. Podczas gotowania, od czasu do czasu ją mieszamy. Po ugotowaniu pozostawiamy kapustę do ostygnięcia.
Kiedy kapusta się gotujemy, możemy przygotować naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy rózgi kuchennej, tak aby nie było grudek. Ciasto powinno być dość rzadkie. Ale nie jako woda, wtedy należy dodać odrobinę mąki, a jak będzie za gęste odrobinę więcej wody. Wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić je po patelni. Naleśniki smażymy z obu stron na średnim ogniu na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Przepis na słodki deser: Naleśniki z serem i czekoladą
Następnie na każdy z naleśników układamy kapustę i zwijamy.
Dodatkowo jajka roztrzepujemy w misce. Zwinięte naleśniki z farszem maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na rumiany kolor na patelni z olejem.
Osobiście uwielbiam krokiety z kapustą podane wraz z ketchupem. Pycha!
Smacznego!