Tradycyjny sernik bez spodu
Desery

Tradycyjny sernik bez spodu

Tradycyjny sernik bez spodu to przepis na proste i bardzo łatwe w przygotowaniu puszyste i wilgotne ciasto. Sernik ten można przygotować zarówno na klasycznym białym serze, który najpierw trzeba zmielić, albo na gotowym już zmielonym serze. Kupimy go w każdym sklepie.

Bardzo istotnym elementem jest piana z białek, bo to ona nadaje puszystości i objętości, a poza sprawia, że ciasto nam nie opada. Zazwyczaj podaję ten sernik bez polewy, ale jak lubicie bardzo słodko, to polewa z czekolady będzie idealna.

Przepis na: Klasyczny mus czekoladowy

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 230 g cukru
  • 2 łyżki esencji z wanilii
  • 7 jajek
  • 100 g masła

Jeśli nie macie esencji z wanilii, możecie użyć cukru waniliowego. Dajcie po prostu 3 łyżki cukru waniliowego. Do przygotowania sernika używam tortownicy o średnicy 26 cm.

Tradycyjny sernik bez spodu [PRZEPIS]

Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy masło wraz z cukrem. Dalej miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Masa powinna zacząć stawać się kremowa. Na najmniejszych obrotach miksera do masy dodajemy stopniowo twaróg sernikowy, aromat z wanilii. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.

Białka w oddzielnej misce ubijamy na sztywno i przy pomocy szpatułki dodajemy do masy sernikowej. Delikatnie mieszamy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Masę serową przekładamy do tortownicy.

Tradycyjny sernik bez spodu

Pieczemy w piekarniku (góra – dół) przez 60 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do czasu, aż wystygnie.

Tradycyjny sernik bez spodu
Tradycyjny sernik bez spodu

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze