Owsianka to bardzo zdrowe i bardzo pożywne danie. Daje ona nie tylko dużo energii, ale również poczucie sytości przez długi czas. Najlepiej jest przygotować ją na śniadanie.
Owsiankę możemy podać z ulubionymi owocami, możecie w ten sposób przekonać Wasze pociechy do pysznego, zdrowego posiłku o poranku.
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 i /13 szklanki mleka
- 1 tarte jabłko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka rodzynek
- 1 łyżka dowolnych orzechów
Dodatkowo
- ulubione owoce
- 1 łyżka jogurtu
Polecam Wam skorzystać z płatków owsianych „górskich”, ich „błyskawiczna” wersja pozbawiona jest części składników odżywczych.
Obejrzyj nasze filmy:
Pyszna owsianka – jak przygotować?
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie na tarce ścieramy jabłka, dodajemy orzechy, rodzynki.
Po 5 minutach gotowania owsianki, dodajemy do niej jabłka z orzechami i rodzynkami. Gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu. Owsiankę od czasu do czasu należy zamieszać aby się nie przypaliła.
Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy miód i mieszamy. Przekładamy do miseczki i na wierzchu układamy ulubione owoce. W moim przypadku są to maliny oraz pokrojone w plasterki gruszki.
Smacznego!