Awokado bardzo swoim wygląda przypomina gruszkę, jednak w rzeczywistości jest owocem egzotycznym mającym bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Najcenniejsze jednak w awokado są zdrowe kwasy tłuszczowe. Jednak owoce ten jemy nie tylko ze względu na kwasy, ale ma dużo, dużo więcej prozdrowotnych właściwości.
Właściwości awokado
Naukowcy udowodnili, że powinno być stosowane w profilaktyce i zapobieganiu wielu typów schorzeń. Dzięki zawartości składników odżywczych owoce ten:
- wspomaga pracę narządów wzroku
- reguluje ciśnienie krwi
- jest bardzo sycący
- obniża cholesterol
- reguluje i wyrównuje ciśnienie krwi
- pozytywne wpływa na stan skóry
- ma właściwości przeciwzapalne
- ma pozytywny wpływ na pracę serca i układu krążenia
Jakie substancje zawiera awokado
- beta karoten
- magnez
- cynk
- kwas foliowy
- potas
- wapń
- antyoksydanty
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- witaminę K
Owoc ten zawiera sporo kwasu foliowego, dlatego szczególnie zalecany jest do spożycia kobietom w ciąży.
Obejrzyj nasze filmy:
Wartość odżywcza awokado
Ze względu na bardzo dużą zawartość składników mineralnych, witamin i dobroczynne działanie awokado jest on przez wielu dietetyków wprowadzany do diety.
Jednak zawartość kwasów tłuszczowych wpływa dość mocno na jego kaloryczność. 100g awokado to ok. 170 kcal. Tylko pamiętajcie to są „dobre kalorie”, które również w pewnym stopniu dzięki zawartości tłuszczów i składników odżywczych pobudzają układ trawienny do szybszego i znacznie bardziej efektywnego działania.