Prozdrowotne właściwości awokado
Awokado bardzo swoim wygląda przypomina gruszkę, jednak w rzeczywistości jest owocem egzotycznym mającym bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Najcenniejsze jednak w awokado są zdrowe kwasy tłuszczowe. Jednak…
Suszone pomidory
Suszone pomidory można znaleźć na sklepowych półkach, w zalewach oraz z różnymi dodatkami np. z czosnkiem i żurawiną. Powstają podczas suszenia dojrzałych pomidorów, na słońcu lub w piekarniku,…
Ogórkowo – szpinakowe smoothie
Szpinak zawiera w sobie bardzo dużo składników odżywczych i mineralnych. Dodatkowo beta-karoten oraz luteinę, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. W liściach szpinaku znajdziemy całą masę witamin, ale przede…
Zdrowa jajecznica ze szpinakiem
Zdrowa jajecznica ze szpinakiem dla niektórych z Was może wydać się dość dziwnym połączeniem. Ale nie wiem czy wiecie, liście szpinaku są bogate w witaminy i składniki mineralny.…
Indyk w kulinarnych tradycjach świata
Mięso indycze coraz częściej gości na naszych stołach. Na terenie Unii Europejskiej to Polska jest jego największym producentem, na co wskazują eksperci programu „Indyk z Europy – pod…
Mięso czerwone, mięso białe. A może indyk?
Czy wiesz, że każda część indyczego mięsa ma inne walory kulinarne? Najczęściej spotykamy się z filetami z indyczych piersi oraz z udźcem i podudziami. Te pierwsze przypominają smakiem…