
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Ciasteczka z kawałkami czekolady to można powiedzieć narodowe amerykańskie ciasteczka, które dostaniecie w każdym sklepie w USA. We wpisie pokażę Wam jak przygotować ten klasyczny amerykański deser, co zrobić aby były kruche z zewnątrz i delikatnie ciągnące się w środku.
Kto nie kocha pysznego ciasteczka z kawałkami czekolady – a’la pieguski? Idealne połączenie ciasteczka z kawałkami czekolady jest ulubioną przekąską zarówno dzieci, jak i dorosłych. Niezależnie od tego, czy udekorujesz swoje ciasto mini kawałkami czekolady z zewnątrz czy dodasz je do środka to ciasto będzie wyglądało pięknie i równie dobrze smakowało.
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele różnych i pysznych przepisów na słodkie desery i przekąski. Chyba jednym z ulubionych deserów dzieci są owoce w czekoladzie. To jest hit niejednej imprezy i kinder party.
Przepis na pyszny deser: Klasyczny mus czekoladowy
Ciasteczka z kawałkami czekolady składniki (na około 15 sztuk)
- 90 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 150g mąki
- 1/2 łyżki sody
- szczypta soli
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wyciągnijcie w lodówki znacznie wcześniej, bo im bardziej miękkie tym lepiej.
Ciasteczka z kawałkami czekolady przepis
Zaczynamy od utarcia masła ze wszystkimi rodzajami cukrów – cukrem białym, brązowym i waniliowym. Jak uzyskamy puszystą masę dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy szczyptę soli. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki.
Na samym końcu dodajemy do masy bardzo drobno pokrojoną na kawałeczki gorzką czekoladę.
Przepis na słodki deser: Ciasteczka Amaretti
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki wykładamy je na blachę. Trzeba pamiętać, aby pozostawić pomiędzy nimi odrobinę miejsca, bo zaczną się rozpływać.
Ciasteczka pieczemy przez 12 minut z termoobiegiem w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu pozostawić je do wystudzenia na kratce. Ciasteczka powinny być delikatnie złote.

Smacznego!
Super ciasteczka. Smaki dzieciństwa.