
Ciasteczka z kawałkami czekolady
Ciasteczka z kawałkami czekolady to można powiedzieć narodowe amerykańskie ciasteczka, które dostaniecie w każdym sklepie w USA. We wpisie pokażę Wam jak przygotować ten klasyczny amerykański deser, co zrobić aby były kruche z zewnątrz i delikatnie ciągnące się w środku.
Przepis na pyszny deser: Klasyczny mus czekoladowy
Składniki (na około 15 sztuk)
- 90 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 150g mąki
- 1/2 łyżki sody
- szczypta soli
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 40 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wyciągnijcie w lodówki znacznie wcześniej, bo im bardziej miękkie tym lepiej.
Ciasteczka z kawałkami czekolady [PRZEPIS]
Zaczynamy od utarcia masła ze wszystkimi rodzajami cukrów – cukrem białym, brązowym i waniliowym. Jak uzyskamy puszystą masę dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy szczyptę soli. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki.
Na samym końcu dodajemy do masy bardzo drobno pokrojoną na kawałeczki gorzką czekoladę.
Przepis na słodki deser: Ciasteczka Amaretti
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki wykładamy je na blachę. Trzeba pamiętać, aby pozostawić pomiędzy nimi odrobinę miejsca, bo zaczną się rozpływać.
Ciasteczka pieczemy przez 12 minut z termoobiegiem w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu pozostawić je do wystudzenia na kratce. Ciasteczka powinny być delikatnie złote.
Smacznego!