Ciasteczka z kawałkami czekolady
Desery

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady to można powiedzieć narodowe amerykańskie ciasteczka, które dostaniecie w każdym sklepie w USA. We wpisie pokażę Wam jak przygotować ten klasyczny amerykański deser, co zrobić aby były kruche z zewnątrz i delikatnie ciągnące się w środku.

Przepis na pyszny deser: Klasyczny mus czekoladowy

Składniki (na około 15 sztuk)

  • 90 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżki sody
  • szczypta soli
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło wyciągnijcie w lodówki znacznie wcześniej, bo im bardziej miękkie tym lepiej.

Ciasteczka z kawałkami czekolady [PRZEPIS]

Zaczynamy od utarcia masła ze wszystkimi rodzajami cukrów – cukrem białym, brązowym i waniliowym. Jak uzyskamy puszystą masę dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie do masy przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i dodajemy szczyptę soli. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki.

Na samym końcu dodajemy do masy bardzo drobno pokrojoną na kawałeczki gorzką czekoladę.

Przepis na słodki deser: Ciasteczka Amaretti

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki wykładamy je na blachę. Trzeba pamiętać, aby pozostawić pomiędzy nimi odrobinę miejsca, bo zaczną się rozpływać.

Ciasteczka pieczemy przez 12 minut z termoobiegiem w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu pozostawić je do wystudzenia na kratce. Ciasteczka powinny być delikatnie złote.

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze