Przepis na ciasto Snickers pieczone stał się popularnym deserem na całym świecie. Jego atrakcyjność polega na pysznym połączeniu masy budyniowej z pieczonym ciastem, masą kajmakową i chrupiącymi orzechami.

Tym razem pokażę Wam jak przygotować to popularne ciasto Snickers na pieczonych blatach, bo u mnie na blogu znajdziesz również przepis na ciasto Snickers bez pieczenia.

Ten pyszny wypiek, który smakiem przypomina popularne batoniki Snickers, to lekki i puszysty biszkopt oraz przepyszna masa budyniowa.

To idealny, pyszny deser na każdą okazję, na spotkanie ze znajomymi, na rodzinną imprezę czy chociażby na niedzielny deser. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na tradycyjne pieczone ciasto snickers, czy łatwiejszy wariant ciasta Snickers bez pieczenia składający się warstw snickersa na herbatnikach, na pewno będziecie się rozkoszować smakiem tego pysznego deseru!

Ciasto snickers pieczone składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej (ok. 3,5 szklanki mąki)
  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki) np. trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 

Ciasto snickers pieczone składniki masę budyniową

  • 1  budyń np. waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 8g)
  • 500 ml mleka

Dodatkowo

  • 200g masy kajmakowe

Polewa składniki

  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 5 łyżek miodu
Ciasto Snickers pieczone
Ciasto Snickers pieczone

Ciasto snickers pieczone przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy. Możemy ciasto wyrobić przy pomocy robota kuchennego albo ręcznie. Dobrze, aby masło było w temperaturze pokojowej, tak jak i mleko. Esencję waniliową można zastąpić cukrem waniliowym, jeśli nie macie esencji.

Ciasto dzielimy na 3 części formujemy kulę z każdej części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Następnie na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto, albo rozciągamy ręką na wymiary blaszki. Ja używam blaszki 24x 34 cm. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 15 minut. Pieczemy każdy z blatów osobno. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

W czasie kiedy ciasto się piecze i stygnie możemy przygotować masę budyniową. Jeśli kupiliście budyń bez cukru to dodajemy do masy budyniowej 50g cukru. W rondelku zagotowujemy 2/3 mleka, w pozostałej części mleka mieszamy budyń z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy energiczne aż budyń zacznie gęstnieć. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.

Jak blaty przestygną na jeden z blatów wykładamy 2/3 masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy kajmakiem i wykładamy na niego pozostałą część masy budyniowej. Masę przykrywamy trzecim blatem.

W rondelku roztapiamy masło, jak się rozpuści to dodajemy miód oraz posiekane orzechy. Możecie użyć dowolnych orzechów jakie lubicie. Jak akurat wykorzystałem orzechy włoskie, ale super będą pasować również np. orzeszki ziemne. Przygotowaną masą polewamy ciasto.

Ciasto po przygotowaniu wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.

Ciasto Snickers pieczone
Ciasto Snickers pieczone
Ciasto Snickers pieczone
Ciasto Snickers pieczone

Smacznego!