Zapraszam Was po przepis na pięknie i bardzo efektownie wyglądające ciasto metrowiec. Ciasto to składa się z ciasta ciemnego, ciasta jasnego i masy budyniowej. Całość smaku dopełnia polewa z czekolady.

Dla bardzo wielu osób ciasto metrowiec to ciasto, które obowiązkowo musi pojawić się jako jeden z deserów na świątecznym stole. Ciasto metrowiec nie tylko super wygląda, ale wyśmienicie smakuje, jak również przez bardzo długi czas zachowuje świeżość.

Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto, jednak podstawą tego ciasta są dwa rodzaje biszkoptów – ciemny i jasne oraz pyszna, kremowa warstwa budyniu. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że ciasto jest czasochłonne, ale z całą pewnością efekt końcowy będzie WOW.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele przepisów na pyszne ciasta. Wśród nich są ciasta bez pieczenia, takie jak przysmak mnicha, czy pyszne ciasto z kawałkami batoników ciasto Lion. Nie można zapomnieć również o przepisach na pyszne serniki.

Metrowiec ciasto jasne składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 75 ml wody
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Metrowiec ciasto ciemne składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 75 ml wody
  • 75 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Masa budyniowa składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 40g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła

Polewa czekoladowa składniki

  • 100 g śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Metrowiec
Metrowiec

Metrowiec przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta jasnego na metrowiec. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Będzie ona nam potrzebna za chwikę. Żółtka oddzielamy od białek.

Przy pomocy miksera białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie na dużych obrotach miksując dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Jak składniki się połączą do białek dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie olej i wodę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Keksówkę o długości 30 cm smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Ciasto jasne przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdźcie tzw. „suchy patyczek”. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ciasto następnie przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy budyń. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy około 1-2 minut do czasu, aby budyń będzie gęstniał. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy mikserem na puszysta masę, do ucieranego masła dodajemy stopniowo budyń. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto ciemne do metrowca przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto jasne. Z tą tylko różnicą, że do mąki dodajemy kakao.

Ostudzone ciasto jasne i ciasto ciemne kroimy na kromki o grubości około 2 cm. Kromki smarujemy przygotowanym budyniem z masłem, a następnie łączymy na przemian. Dajemy raz ciemną, raz jasną. Jeśli nie wykorzystaliście całej masy, to możecie posmarować całe ciasto. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, na kilka godzin, aż masa stężeje.

Do rondelka wlewamy śmietanę i jak tylko się zagrzeje, dodajemy pokruszoną czekoladę, gotujemy przez chwilę, aby utrzymać ciepło i jak czekolada się rozpuści dekorujemy nią ciasto. Jak czekolada jest jeszcze płynna możemy ciasto udekorować na przykład kuleczkami ozdobnymi. Ciasto następnie znów wstawiamy do lodówki.

Pamiętajcie, żeby uzyskać efekt dwukolorowy ciasto to zawsze kroimy po ukosie.

Metrowiec
Metrowiec

Smacznego!