Miękkie ciasteczka Amaretti to chrupiąca skórka z delikatnie miękkim i ciągnącym się środkiem. Ciasteczka w smaku przypominają odrobinę słynne „makaroniki”. Ciasteczka te powstają ze zmiksowanych migdałów, likieru amaretto. Podawane są z czymś delikatnie kwaśnym, na przykład dżemem z czarnej porzeczki.
Włoskie ciasteczka amaretto podbiły kulinarny świat. Pochodzące z Włoch ciasteczka makaroniki pieczone przy użyciu likieru Amaretto mają niezwykły smak i aromat. Bardzo często możemy je spotkać również określane jako „gorzkie ciasteczka”.
Te ciasteczka najlepiej smakują kolejnego dnia po przygotowaniu, jednak bardzo często nie udaje im się doczekać tego kolejnego dnia :)
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepis na pyszne ciasto keks, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i z całą pewnością idealny na Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc. Jednak znajdzie się też coś dla miłośników serników. Klasyka w swoim rodzaju sernik nowojorski.
Ciasteczka Amaretti składniki
- 170 g migdałów
- 1 jajko
- 130g cukru
- 60g cukru pudru
- 20 ml likieru amaretto
- dżem z czarnych porzeczek
Ciasteczka Amaretti przepis
Migdały rozdrabniamy w blenderze, albo ścieramy na tarce. Następnie migdały, jajko cukier i likier amaretto mieszamy w misce. Nie musicie do tego celu używać miksera. Możecie to wymieszać przy pomocy łyżki.
W zwilżonych dłoniach formujemy kulki. Wielkością powinny przypominać orzech włoski. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze.
Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 st. C. Ja piekę w piekarniku z opcją góra- dół.
Po upieczeniu pośrodku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i nakładamy odrobinę dżemu z czarnych porzeczek. Ciasteczka odstawiamy na około 30 minut. Pamiętajcie aby dżem nakładać do wystudzonych ciasteczek, w przeciwnym razie zrobi się z niego sok.
Smacznego!