Ciasteczka Amaretti
Desery

Ciasteczka Amaretti

Miękkie ciasteczka Amaretti to chrupiąca skórka z delikatnie miękkim i ciągnącym się środkiem. Ciasteczka w smaku przypominają odrobinę słynne „makaroniki”. Ciasteczka te powstają ze zmiksowanych migdałów, likieru amaretto. Podawane są z czymś delikatnie kwaśnym, na przykład dżemem z czarnej porzeczki.

Te ciasteczka najlepiej smakują kolejnego dnia po przygotowaniu, jednak bardzo często nie udaje im się doczekać tego kolejnego dnia :)

Składniki

  • 170 g migdałów
  • 1 jajko
  • 130g cukru
  • 60g cukru pudru
  • 20 ml likieru amaretto
  • dżem z czarnych porzeczek

Ciasteczka Amaretti – przepis

Migdały rozdrabniamy w blenderze, albo ścieramy na tarce. Następnie migdały, jajko cukier i likier amaretto mieszamy w misce. W zwilżonych dłoniach formujemy kulki. Wielkością powinny przypominać orzech włoski. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 st. C.

Po upieczeniu pośrodku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i nakładamy odrobinę dżemu z czarnych porzeczek.

Ciasteczka Amaretti
Ciasteczka Amaretti

Ciasteczka Amaretti Ciasteczka Amaretti

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze