Miękkie ciasteczka Amaretti to chrupiąca skórka z delikatnie miękkim i ciągnącym się środkiem. Ciasteczka w smaku przypominają odrobinę słynne „makaroniki”. Ciasteczka te powstają ze zmiksowanych migdałów, likieru amaretto. Podawane są z czymś delikatnie kwaśnym, na przykład dżemem z czarnej porzeczki.

Włoskie ciasteczka amaretto podbiły kulinarny świat. Pochodzące z Włoch ciasteczka makaroniki pieczone przy użyciu likieru Amaretto mają niezwykły smak i aromat. Bardzo często możemy je spotkać również określane jako „gorzkie ciasteczka”.

Te ciasteczka najlepiej smakują kolejnego dnia po przygotowaniu, jednak bardzo często nie udaje im się doczekać tego kolejnego dnia :)

Obejrzyj nasze filmy:

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz także przepis na pyszne ciasto keks, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i z całą pewnością idealny na Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc. Jednak znajdzie się też coś dla miłośników serników. Klasyka w swoim rodzaju sernik nowojorski.

Ciasteczka Amaretti składniki

  • 170 g migdałów
  • 1 jajko
  • 130g cukru
  • 60g cukru pudru
  • 20 ml likieru amaretto
  • dżem z czarnych porzeczek

Ciasteczka Amaretti przepis

Migdały rozdrabniamy w blenderze, albo ścieramy na tarce. Następnie migdały, jajko cukier i likier amaretto mieszamy w misce. Nie musicie do tego celu używać miksera. Możecie to wymieszać przy pomocy łyżki.

W zwilżonych dłoniach formujemy kulki. Wielkością powinny przypominać orzech włoski. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 st. C. Ja piekę w piekarniku z opcją góra- dół.

Po upieczeniu pośrodku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i nakładamy odrobinę dżemu z czarnych porzeczek. Ciasteczka odstawiamy na około 30 minut. Pamiętajcie aby dżem nakładać do wystudzonych ciasteczek, w przeciwnym razie zrobi się z niego sok.

Ciasteczka Amaretti
Ciasteczka Amaretti
Ciasteczka Amaretti
Ciasteczka Amaretti

Smacznego!