
Ciasteczka Amaretti
Miękkie ciasteczka Amaretti to chrupiąca skórka z delikatnie miękkim i ciągnącym się środkiem. Ciasteczka w smaku przypominają odrobinę słynne „makaroniki”. Ciasteczka te powstają ze zmiksowanych migdałów, likieru amaretto. Podawane są z czymś delikatnie kwaśnym, na przykład dżemem z czarnej porzeczki.
Te ciasteczka najlepiej smakują kolejnego dnia po przygotowaniu, jednak bardzo często nie udaje im się doczekać tego kolejnego dnia :)
Składniki
- 170 g migdałów
- 1 jajko
- 130g cukru
- 60g cukru pudru
- 20 ml likieru amaretto
- dżem z czarnych porzeczek
Ciasteczka Amaretti – przepis
Migdały rozdrabniamy w blenderze, albo ścieramy na tarce. Następnie migdały, jajko cukier i likier amaretto mieszamy w misce. W zwilżonych dłoniach formujemy kulki. Wielkością powinny przypominać orzech włoski. Kulki obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu pośrodku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i nakładamy odrobinę dżemu z czarnych porzeczek.

Smacznego!