Domowa zupa ogórkowa
Zupy

Zupa ogórkowa

Pyszna, domowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków przygotowana na wywarze wołowo- drobiowym z ziemniakami, marchewką, pietruszką.

Zupa ogórkowa podana z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany. Tę zupę możecie przygotować również na wywarze z dnia poprzedniego, na przykład w poniedziałek, po tym jak zostanie Wam z niedzieli rosół.

Typowa kwaśna zupa ogórkowa idealnie nadaje się na niedzielny obiad, bo jest niezwykle smaczna i prosta do zrobienia. W Polsce gości na stołach bardzo często, najlepiej smakuje z ziemniakami i mięsem z kurczaka.

Jak przygotować zupę ogórkową?

Bazą do przygotowania zupy ogórkowej jest rosół, dlatego często jest to zupa przygotowywana drugiego dnia. Do rosołu należy dodać tylko tarte ogórki kiszone oraz ziemniaki, ryż lub makaron. Dlatego zawsze warto ugotować wielki gar rosołu, z którego można wyczarować inne pyszne zupy.

Nie można zapomnieć o zaprawieniu zupy ogórkowej śmietaną kwaśną 18% lub słodką 30%. Zupa z ogórków jest uwielbiana przez dzieci, mimo tego, że jest kwaśna. Najczęściej jest gotowana na drobiu jednak świetnie będzie smakowała także na żeberkach lub innym rodzaju mięsa.

Najpopularniejsza wersja to zupa z kiszonych ogórków z ziemniakami, jednak w każdym domu tradycja może być inna i królować może ryż. Ogórków kiszonych nie trzeba obierać do ścierania, dzięki temu zupa ma charakterystyczny zielony kolor.

Osobiście do zupy dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, ale to już na talerzu, aby przypadkiem zupa w garnku się nie zwarzyła.

Pomysły na pyszne zupy

Na moim blogu z przepisami znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na pyszne zupy. Wśród nich są takie klasyczne pozycje jak krupnik oraz delikatne w smaku, bardzo kremowe zupy krem. Jednym z moich ulubionych kremów jest krem z pomidorów.

Zupa ogórkowa składniki

  • porcja rosołowa – wołowa
  • porcja rosołowa – drobiowa
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 800g ogórków kiszonych
  • sól
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 3 litrów wody
  • pęczek natki pietruszki

Dodatkowo

  • kwaśna śmietana
  • odrobina koperku

Domowa zupa ogórkowa przepis

Przygotowanie zupy ogórkowej powinniśmy zacząć od ugotowania wywaru. Do dużego garnka wkładamy umyte wcześniej porcje rosołowe, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i odrobinę soli. W tym wypadku mięso posłuży nam do ugotowania wywaru, więc możemy posolić wywar na początku.

Wywar na mięsie gotujemy jakieś 20 minut, po czym dokładamy do niego obranego selera, obraną 1 pietruszkę i marchewkę – warzywa wkładamy w całości. Gotujemy przez kolejne 45 minut.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Pozostałą marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy wraz z ogórkami do zupy. Pamiętajcie dodajcie ogórki z sokiem z ogórków, który powstał podczas ich ścierania.

Zupę wraz z warzywami gotujemy kolejne 30 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nalewamy na talerze i podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem.

Domowa zupa ogórkowa
Domowa zupa ogórkowa

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze