Bezglutenowy hamburger – jak go przygotować w domu? Hamburger to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Jednak dla osób, które muszą unikać glutenu, jedzenie hamburgera może stanowić problem.
Czy istnieje jednak sposób na przygotowanie bezglutenowego hamburgera? Okazuje się, że tak!
Przede wszystkim, aby przygotować bezglutenowego hamburgera, należy wybrać odpowiednie składniki. W przypadku bułki, warto zastąpić tradycyjną pszeniczną bułkę bezglutenową wersją, na przykład z mąki ryżowej lub z mąki ziemniaczanej. Ja w swoim przepisie wykorzystałem bezglutenowe bułki hamburgerowe Incola.
Obejrzyj nasze filmy:
Następnie, należy wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej wykorzystać wołowinę. Ale możecie zrobić również wersje delikatniejszą z mięsa z indyka, albo z kurczaka. Ważne, aby wybrać mięso świeże i dobrej jakości. Do mięsa można dodać ulubione przyprawy, na przykład sól, pieprz, czosnek lub paprykę. Ja uważam, że klasyczny burger to mięso, woda, sól i pieprz.
W przypadku sosów, warto wybrać te, które nie zawierają glutenu. Idealnym wyborem jest majonez bezglutenowy lub domowy majonez, koniecznie sprawdźcie przepis na domowy majonez w 3 minuty. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera on glutenu. W moim przepisie potrzebny będzie również ketchup.
Oczywiście bezglutenowy hamburger to dodatki, takie jak pomidory, ogórki konserwowe, ser żółty. Ja trochę urozmaiciłem swoje danie i w środku będzie rzodkiewka, oraz sałatka z kapusty pekińskiej, która jest kluczowym elementem tego dania. To właśnie ona nadaje cały smak.
Hamburgery zazwyczaj podajemy z frytkami, ale nie zawsze muszą to być frytki z ziemniaków, tym razem będą to frytki z batatów.
Bezglutenowy hamburger składniki
- 2 bezglutenowe bułki hamburgerowe Incola
- 300g wołowiny
- 5 niewielkich korniszonów
- 2 plastery sera żółtego
- musztarda
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu Worcestershire (bezglutenowy)
- pomidor
- niewielka cebula
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/4 kapusty pekińskiej

Bezglutenowy hamburger przepis
Zaczynamy przygotowanie burgera od mięsa. Ja osobiście nie lubię go udziwniać, więc mięso przygotowuję tylko z solą i pieprzem. Wyjmujemy je z lodówki na mniej więcej 30 minut przed przygotowaniem. Powinno być w temperaturze pokojowej.
Zanim zaczniemy przygotowywać resztę składników do burgera, wstawiamy do pieczenia frytki z batatów.

Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 3-4 łyżki wody i całość mieszamy ręką. Następnie formujemy dwa burgery, każdy po około 150 g. Powinien być o grubości ok. 1 cm. Z jednej strony nacinam nożem w kratkę.
Kapustę pekińską szatkujemy i wkładamy do miski. Dodajemy kluczowy składniki jakim jest sos Worcestershire, dodajemy również majonez, ketchup i całość mieszamy.

Do drugiej miski dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, skrapiamy octem, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na 15 minut.

Na dobrze rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i smażymy 3 minuty z jednej strony. Mięso smarujemy odrobiną musztardy, przekręcamy na drugą stronę. Usmażoną stronę smarujemy musztardą, kładziemy plaster sera, na patelnię wlewamy 50 ml wody, przykrywamy patelnię i smażymy mięso przez 4 minuty.

Wodę wlewamy, aby wytworzyć parę i aby ser się roztopił. W tym czasie do rozgrzanego piekarnika wkładamy przekrojoną na pół bułkę.
Jak mięso się usmaży, bułki będą podpieczone, to na dolną część wykładamy sałatkę z kapusty, następnie kładziemy mięso, pokrojonego w plasterki pomidora, pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego. Następnie kładziemy odrobinę cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki.

Hamburgery bezglutenowe podajemy z frytkami z batatów.

Podsumowując, przygotowanie bezglutenowego hamburgera nie jest trudne. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki i zamienniki tradycyjnych produktów. W ten sposób każdy, kto musi unikać glutenu, może delektować się pysznym hamburgerem jak każdy inny.
Smacznego!