Ciasto Milky Way to pyszne i niezwykle popularne ciasto, które zyskało swoją nazwę od popularnej marki słodyczy. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Pyszny mleczny krem pomiędzy kakaowymi herbatnikami.

Masa do ciasta bez pieczenia Milky Way jest przygotowana na bazie mleka w proszku.

Ciasto Milky Way może być podawane w różnych wersjach, na przykład w formie tradycyjnej tortu lub w postaci ciasteczek. Można również dodać do niego różne dodatki, takie jak orzechy, owoce lub bitą śmietanę, aby uzyskać jeszcze bardziej złożony smak.

Obejrzyj nasze filmy:

Ten deser Milky Way to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które z pewnością zadowoli miłośników słodyczy. Charakteryzuje się ono kakaowymi herbatnikami, kremowym nadzieniem z mleka w proszku, co sprawia, że jest idealnym wyborem na specjalne okazje lub po prostu na codzienny deser.

Na moim blogu znajdziesz również i inne przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Dla smakoszy chałwy polecamy – ciasto z chałwą bez pieczenia, ale jest również coś dla osób lubiących serniki sernik gotowany.

Ciasto Milky Way składniki

  • 400g herbatników kakaowych
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 60 g cukru (1/3 szklanki)
  • 8 g cukru wanilinowego (1 łyżka)
  • 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
  • 400 g mleka w proszku (4 szklanki)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto Milky Way polewa

  • 80g śmietany 30% (1/3 szklanki)
  • 100g czekolady mlecznej (1 tabliczka)

U mnie szklanka ma pojemność 250 ml.

Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way przepis

Do rondelka wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy. Mleka nie gotujemy, a jedynie podgrzewamy, aby rozpuścił się w nim cukier. Następnie zostawiamy mleko do przestudzenia.

W misce umieszczamy masło i przy pomocy miksera, albo robota kuchennego ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Do masła wlewamy wystudzone mleko z cukrem i cały czas ucieramy. Jak już wlejemy całe mleko to dodajemy mleko w proszku, wsypujemy je partiami i miksujemy do połączenia się składników. W ten sposób powinna nam powstać gładka masa.

Ciasto Milky Way

Blachę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dole układamy herbatniki – jeden przy drugim. Następnie wykładamy połowę masy z mleka z proszku, przykrywamy warstwą herbatników, a na herbatniki wykładamy pozostałą część masy z mleka w proszku i na wierzchu kładziemy herbatniki.

7bfbae01 8d30 4fe8 af76 17a413a02e90 1

Ciasto wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i przygotowujemy polewę czekoladową.

Śmietanę podgrzewamy w rondelku, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy rondelek na chwilę, w tym czasie czekolada powinna się roztopić. Od czasu do czasu mieszamy. Jak masa czekoladowa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto.

Ciasto Milky Way

Ciasto wkładamy następnie do lodówki na kolejne 2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje zimne. Więc wyciągamy go bezpośrednio przed podaniem.

Ciasto Milky Way zachowuje swoją świeżość, aż do 5 dni.

Ciasto Milky Way
Ciasto Milky Way
Ciasto Milky Way

Smacznego!