Ciasto Milky Way to pyszne i niezwykle popularne ciasto, które zyskało swoją nazwę od popularnej marki słodyczy. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Pyszny mleczny krem pomiędzy kakaowymi herbatnikami.
Masa do ciasta bez pieczenia Milky Way jest przygotowana na bazie mleka w proszku.
Ciasto Milky Way może być podawane w różnych wersjach, na przykład w formie tradycyjnej tortu lub w postaci ciasteczek. Można również dodać do niego różne dodatki, takie jak orzechy, owoce lub bitą śmietanę, aby uzyskać jeszcze bardziej złożony smak.
Obejrzyj nasze filmy:
Ten deser Milky Way to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które z pewnością zadowoli miłośników słodyczy. Charakteryzuje się ono kakaowymi herbatnikami, kremowym nadzieniem z mleka w proszku, co sprawia, że jest idealnym wyborem na specjalne okazje lub po prostu na codzienny deser.
Na moim blogu znajdziesz również i inne przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Dla smakoszy chałwy polecamy – ciasto z chałwą bez pieczenia, ale jest również coś dla osób lubiących serniki sernik gotowany.
Ciasto Milky Way składniki
- 400g herbatników kakaowych
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
- 8 g cukru wanilinowego (1 łyżka)
- 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
- 400 g mleka w proszku (4 szklanki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto Milky Way polewa
- 80g śmietany 30% (1/3 szklanki)
- 100g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml.
Ciasto Milky Way przepis
Do rondelka wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy. Mleka nie gotujemy, a jedynie podgrzewamy, aby rozpuścił się w nim cukier. Następnie zostawiamy mleko do przestudzenia.
W misce umieszczamy masło i przy pomocy miksera, albo robota kuchennego ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Do masła wlewamy wystudzone mleko z cukrem i cały czas ucieramy. Jak już wlejemy całe mleko to dodajemy mleko w proszku, wsypujemy je partiami i miksujemy do połączenia się składników. W ten sposób powinna nam powstać gładka masa.
Blachę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dole układamy herbatniki – jeden przy drugim. Następnie wykładamy połowę masy z mleka z proszku, przykrywamy warstwą herbatników, a na herbatniki wykładamy pozostałą część masy z mleka w proszku i na wierzchu kładziemy herbatniki.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i przygotowujemy polewę czekoladową.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy rondelek na chwilę, w tym czasie czekolada powinna się roztopić. Od czasu do czasu mieszamy. Jak masa czekoladowa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto.
Ciasto wkładamy następnie do lodówki na kolejne 2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje zimne. Więc wyciągamy go bezpośrednio przed podaniem.
Ciasto Milky Way zachowuje swoją świeżość, aż do 5 dni.
Smacznego!