Ciasto Milky Way to pyszne i niezwykle popularne ciasto, które zyskało swoją nazwę od popularnej marki słodyczy. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Pyszny mleczny krem pomiędzy kakaowymi herbatnikami.
Masa do ciasta bez pieczenia Milky Way jest przygotowana na bazie mleka w proszku.
Ciasto Milky Way może być podawane w różnych wersjach, na przykład w formie tradycyjnej tortu lub w postaci ciasteczek. Można również dodać do niego różne dodatki, takie jak orzechy, owoce lub bitą śmietanę, aby uzyskać jeszcze bardziej złożony smak.
Ten deser Milky Way to pyszne i łatwe do przygotowania ciasto, które z pewnością zadowoli miłośników słodyczy. Charakteryzuje się ono kakaowymi herbatnikami, kremowym nadzieniem z mleka w proszku, co sprawia, że jest idealnym wyborem na specjalne okazje lub po prostu na codzienny deser.
Na moim blogu znajdziesz również i inne przepisy na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Dla smakoszy chałwy polecamy – ciasto z chałwą bez pieczenia, ale jest również coś dla osób lubiących serniki sernik gotowany.
Ciasto Milky Way składniki
- 400g herbatników kakaowych
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
- 8 g cukru wanilinowego (1 łyżka)
- 250 g masła (1 i 1/4 kostki)
- 400 g mleka w proszku (4 szklanki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto Milky Way polewa
- 80g śmietany 30% (1/3 szklanki)
- 100g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
U mnie szklanka ma pojemność 250 ml.
![Ciasto Milky Way 2 Ciasto Milky Way](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2023/04/b57ecd51-9afd-4fee-851c-211260a35911-1360x682.jpg)
Ciasto Milky Way przepis
Do rondelka wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy. Mleka nie gotujemy, a jedynie podgrzewamy, aby rozpuścił się w nim cukier. Następnie zostawiamy mleko do przestudzenia.
W misce umieszczamy masło i przy pomocy miksera, albo robota kuchennego ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Do masła wlewamy wystudzone mleko z cukrem i cały czas ucieramy. Jak już wlejemy całe mleko to dodajemy mleko w proszku, wsypujemy je partiami i miksujemy do połączenia się składników. W ten sposób powinna nam powstać gładka masa.
![Ciasto Milky Way 3 Ciasto Milky Way](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2023/04/245ebc95-4376-4cf6-8681-fbaa350a6eb2-1360x1021.jpg)
Blachę o wymiarach 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dole układamy herbatniki – jeden przy drugim. Następnie wykładamy połowę masy z mleka z proszku, przykrywamy warstwą herbatników, a na herbatniki wykładamy pozostałą część masy z mleka w proszku i na wierzchu kładziemy herbatniki.
![Ciasto Milky Way 4 7bfbae01 8d30 4fe8 af76 17a413a02e90 1](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2023/04/7bfbae01-8d30-4fe8-af76-17a413a02e90-1-1360x951.jpg)
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i przygotowujemy polewę czekoladową.
Śmietanę podgrzewamy w rondelku, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy rondelek na chwilę, w tym czasie czekolada powinna się roztopić. Od czasu do czasu mieszamy. Jak masa czekoladowa zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto.
![Ciasto Milky Way 5 Ciasto Milky Way](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2023/04/77724303-bfaf-4a6f-b6db-08a193d3b671-1360x1056.jpg)
Ciasto wkładamy następnie do lodówki na kolejne 2 godziny. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. Najlepiej smakuje zimne. Więc wyciągamy go bezpośrednio przed podaniem.
Ciasto Milky Way zachowuje swoją świeżość, aż do 5 dni.
![Ciasto Milky Way 6 Ciasto Milky Way](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2023/04/753b4d62-d4a7-4a18-997b-4d6663737e0b-1021x1360.jpg)
![Ciasto Milky Way 7 Ciasto Milky Way](https://kulinarnyblog.pl/wp-content/uploads/2023/04/f151d802-8e4f-4dd7-8ae4-d160002d4af1-1360x1067.jpg)
Smacznego!