
Ciasto z chałwą bez pieczenia
Chałwa to słodycz, która jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie. Pokażę Wam jak zrobić ciasto z chałwą bez pieczenia.
Chałwa to pyszny deser z Bliskiego Wschodu, z którego można przyrządzać różne słodkie smakołyki. Od ciastek i batoników po klasyczne przepisy na ciasta warstwowe, chałwa dodaje niepowtarzalnego smaku i tekstury, które sprawią, że każdy deser będzie naprawdę niezapomniany!
Spróbuj swoich sił w pieczeniu czegoś nowego, dodając chałwę do jednego z pysznych ciast. Zobacz jak można przygotować ciasto bez pieczenia z dodatkiem chałwy. Bardzo szybki i bardzo prosty przepis.
Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia, które można przygotować w kilkanaście minut. Warto znać przepis na galaretkowiec, czy ciasto z na herbatnikach z masą kajmakową – przysmak mnicha.
Ciasto z chałwą bez pieczenia składniki
- 300g kajmaku
- 250g serka mascarpone (1 opakowanie)
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g chałwy
- 60 herbatników
- 2 garści płatków migdałów
- 1 śmietan fix
Ja w przepisie używam klasycznego kajmaku, ale jeśli wolicie możecie użyć kajmaku o smaku orzechowym, albo czekoladowym. Śmietana koniecznie musi być z lodówki, znacznie łatwiej będzie ją ubić na puszystą masę.
W tym przepisie korzystam z blachy o wymiarach 24×27 cm. Jeśli zrobicie to w mniejszej blaszce to ciasto będzie po prostu wyższe.

Ciasto z chałwą bez pieczenia przepis
Śmietanę wyjmujemy z lodówki przelewamy do miski oraz dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy na puszystą masę, dodajemy w trakcie ubijania śmietan fix.

Jak śmietana będzie ubita dodajemy masę krówkową i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie całość mieszamy.

Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy część masy śmietanowej i ponownie przykrywamy herbatnikami. Produkty powtarzamy do wyczerpania się składników.


U mnie wyszły 4 warstwy herbatników i 4 warstwy kremu. Jeśli macie mniejsza formę to tych warstw wyjdzie Wam więcej.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Będą miały złoto – rumiany kolor. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Tak przygotowane ciasto trzeba schłodzić. Wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto stężeje, a herbatniki zmiękną.


Smacznego!