Zupa pomidorowa to przepis na klasyczną polską zupę. Przepis jest prosty i nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, dlatego można ją serwować w domu dla całej rodziny. Jest szczególnie lubiana przez dzieci.

Jest prosta w wykonaniu, pożywna i pyszna! Cieszyła się popularnością przez wieki i cieszy się nią do dziś. Może być podawana jako jedno z dań głównych. Podawana jest z makaronem albo ryżem. Jest prosta w wykonaniu, pożywna i pyszna!

Klasyczna polska zupa o bogatym pomidorowym smaku. Aby przygotować zupę wystarczy do bulionu dodać koncentrat pomidorowy, ja jednak przygotuję zupę pomidorową na bazie passaty pomidorowej, koncentratu oraz soku pomidorowego. Bulion przygotuję w niewielkiej ilości wody, więc będzie bardzo aromatyczny.

Na moim blogu znajdziecie również przepisy na pyszne zupy krem. Chyba klasycznym przepisem jest krem z marchewki, delikatnie słodka i zdrowa zupa. A jeśli jednak wolicie coś w kolorach zieleni to powinniśmy spróbować krem z groszku z serkiem topionym.

Zupa pomidorowa składniki

  • 700 g mięsa na zupę
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 korzenia selera
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1,4 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 pęczku natki pietruszki

Dodatkowo

  • gęsta śmietana
  • natka pietruszki

Do przygotowania tej zupy można wykorzystać dowolne mięso. Ponieważ moja zupa będzie również przygotowana dla dzieci, więc postaram się ją przygotować na delikatnym mięsie. Podstawą mojego buliony będzie królik, udko z indyka i kawałek cielęciny. Dodanie do wywaru różnego rodzaju mięsa sprawi, że będzie on znacznie bardziej aromatyczny.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa przepis

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Myjemy i wkładamy na dno garnka. Następnie dodajemy do garnka mięso. Całość zalewamy wodą. Nie dodaję przypraw na początku, bo być może pojawią się szumowiny, więc najpierw je usuniemy, a dopiero dodamy przyprawy. Wywar gotujemy przez około 75 minut. W połowie gotowania usuwamy szumowiny, które mogły się zebrać na brzegu garnka. Dodajemy także przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i w tym momencie do zupy dodaję również natkę pietruszki.

Zupa 75 minutach gotowania przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy warzywa, mięso oraz pływające po wierzchu przyprawy. Do bulionu dolewam passatę pomidorową, sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Moja zupa będzie bardzo aromatyczna, ale sok pomidorowy jest składnikiem opcjonalnym.

Zupę pomidorową gotuję jeszcze przez 5-7 minut już na wolnym ogniu, próbuję i jeśli jest taka potrzeba doprawiam do smaku solą i pieprzem. W tym czasie możemy w drugim garnku zagotować wodę i ugotować makaron.

Nie zabielam zupy w garnku, bo nie każdy lubi zupę pomidorową ze śmietaną, ale jeśli chcecie to do miseczki wkładamy 3 łyżki śmietany dolewamy 6 łyżek gorącej zupy i dopiero taką zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka.

Bardzo lubię zupy „na bogato” dlatego mięso wyciągnięte z zupy kroję na mniejsze kawałki i układam po trochu na talerzach. Dodaję ugotowany makaron oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.

Zupa pomidorowa

Na talerze wlewam zupę i jeśli wcześniej jej nie zabielaliście to kładziemy łyżkę gęstej, kwaśniej śmietany.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa

Smacznego!