Super łatwy przepis na jeden z najsmaczniejszych deserów – sernik gotowany na herbatnich. Pomimo swojego minimalizmu, to ciasto jest nie tylko smaczne, ale daje każdemu początkującemu kucharzowi szansę na przygotowanie wyjątkowego deseru.
Przepis jest dość prosty i wymaga minimum czasu i wysiłku. Potrzebne będzie tylko kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. A efektem naszej pracy jest smaczny deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Sernik gotowany z początku wydaje się mało słodki, ale wystarczy, że schowamy go na kilka godzin do lodówki, aby nabrał wyjątkowego smaku.
Sernik gotowany na herbatnikach to przepis dla osób, które uwielbiają serniki, które lubią delikatne, kremowe serniki. Do ciasta dodajemy tylko 100g cukru pudru, więc z całą pewnością ciasto nie będzie bombą kaloryczną.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na szybkie, proste i smaczne serniki. Jeśli nie zrobiliście zakupów i w domu macie tylko podstawowe produkty to uda się Wam zapewne przygotować sernik z 4 składników. Ale znajdziemy też coś dla wielbicieli tropikalnych smaków. Rozpływający się w ustach sernik z mango.
Sernik gotowany składniki
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 100g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 200g masła (1 kostka)
- 5 jajek
- 45 herbatników
- 75 ml mleka (9-10 łyżek)
- 2 budynie waniliowe
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Sernik gotowany składniki na polewę
- 50g mlecznej czekolady (1/2 tabliczki)
- 50g białej czekolady (1/2 tabliczki)
- 80 ml śmietany 30%(1/3 szklanki)
Możecie do tego ciasta wykorzystać również zwykły twaróg, ale trzeba go 3 razy zmielić przez maszynkę do mięsa. U mnie blach do ciasta ma wymiary 24 x 24 cm. Szklanka ma pojemność 250 ml.
Sernik gotowany składniki przepis
Jak już wspomniałem, będę używał formy do ciasta 24 cm x 24 cm z wyjmowanym dnem, aby łatwiej było kroić ciasto. Na początku wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Staram się wypełnić wszystkie wolne miejsca.
Do garnka dodajemy masło, cukier puder i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści.
Następnie do garnka dodajemy twaróg z wiaderka i wbijamy pięć jajek.
Całość dokładnie mieszamy i zwiększamy ogień. Uważamy, aby masa serowa się nie zagotowała o dość mocno podgrzała.
W miseczce w mleku rozpuszczamy dwa budynie. Trzeba je dość dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Budynie wlewamy do garnka i mieszamy. Jak masa zacznie gęstnieć to gotujemy ją jeszcze przez 2-3 minuty mieszając coraz wolniej. Masa będzie delikatnie bulgotać.
Na herbatniki wykładamy 1/2 masy, następnie przykrywamy ją herbatnikami, wykładamy kolejną porcję masy, przykrywamy herbatnikami.
Aby przygotować polewę, przygotowujemy 2 miseczki. Do jednej kruszymy mleczną czekoladę, a do drugiej białą. Śmietanę dość mocno podgrzewamy w rondelku i przelewamy po połowie do czekolady. Dokładnie mieszamy czekoladę, aż całkowicie się rozpuści i będzie jednolita.
Na zmianę ciasto polewamy mleczną i białą czekoladę. Na sam koniec przy pomocy patyczka do szaszłyków możemy wymieszać polewę robią „esy floresy”.
Jak sernik przestygnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin, najlepiej aby spędził tam całą noc. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, jak herbatniki całkowicie zmiękną.
Smacznego!
Próbowałam dzisiaj. Jest super! Na pewno wrócę do tego przepisu
Bardzo się cieszymy, że smakowało.
Przepis wbrew pozorom jest banalnie prosty a sernik obłędny!
Też tak uważamy, cieszymy się, że smakowało.
Mój mąż zwariował na punkcie tego sernika. Robię trzeci dzień pod rząd ?
Super, bardzo się cieszymy, że przepis smakował.
Witam a śmietana do tej polewy to jaka ma być i ile procent bo składnikach jest tylko śmietaną nie jest napisane jaka.
Najlepsza będzie śmietana 30%. Ale można też użyć 18 dobrej jakości.
Ten przepis jest genialny! W życiu nie jadłam tak dobrego sernika bez pieczenia
Super, cieszymy się!
Jedno z lepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Super, że nie jest przesadnie słodki, a w sam raz :)
Oczywiście, wszystko zależy od gustów :)
Obłędny! Na Święta robię 2 blachy :)
Cieszymy się i smacznego!
Witam, do czego idzie to 75 ml mleka?
Mleko jest to rozpuszczenia budyniu w szklance.
I czy budyń ma być z cukrem czy bez? :)
Ja używam taki jaki mam w domu. Jak dasz budyń z cukrem to sernik będzie delikatnie bardziej słodki. Wszystko zależy od gustu i smaku. Sernik z założenia nie jest słodki bo jest tylko odrobina cukru pudru. Więc jak lubisz słodkie ciasta to daj budyń z cukrem :)
Zrobiłam wyszedł super. Polecam przepis. A ta czekolada na górze wygląda cudownie.
Bardzo się cieszymy
Moje wybawienie przy zepsutym piekarniku. Serniczek pierwsza klasa. Wszyscy, którzy próbowali są zachwyceni. Ja także :)