Ten sernik wymaga jedynie 4 składników, jest szybki i prosty w przygotowaniu. Tak na prawdę wystarczy wszystkie składniki razem zmieszać, przełożyć do blaszki, albo tortownicy i wstawić do piekarnika.

Sernik z 4 składników przygotowuję bardzo często w momencie, kiedy mają pojawić się w domu wcześniej niezapowiedziani goście. Jest to klasyczna wersja sernika, jedyną różnicą jest to, że tutaj nie potrzebujemy wielu wymyślnych składników. Wystarczą nam podstawowe składniki, aby przygotować wyśmienity deser.

To ciasto to również fajna propozycja na szybki deser do popołudniowej kawki w niedzielne popołudnie. Pokażę Wam jak szybko i prosto przygotować ten przysmak. Jest o naprawdę szybki i prosty sernik.

Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również inne ciekawe przepisy na serniki. Jest coś dla wielbicieli czekolady – sernik czekoladowy, czy bardzo klasyczny i bardzo smaczny sernik nowojorski, ale to nie wszystko. Jeśli szukacie czegoś orzeźwiającego, z delikatną nutką kwaskowatości to sernik cytrynowy będzie tutaj idealną propozycją.

Sernik z 4 składników składniki

  • 1kg sera z wiaderka na sernik
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • puszka mleka skondensowanego 530g

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sernik z 4 składników przepis

Sernik z mlekiem skondensowanym, który chcemy przygotować będzie słodki, dlatego nie musimy dodawać cukru. Tak więc zaczynamy…

Ser z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy proszek budyniowy i mleko skondensowane. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy serowej i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Miksujemy na średnich obrotach. Trzeba pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, aby nam się wszystko nie zważyło.

Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy przy pomocy szpatułki do sera. Pamiętajcie białka dodajemy do masy serowej, a nie odwrotnie. Białka są znacznie lżejsze, więc dodanie do nich masy serowej spowodowałoby to, że całość mogła by nam opaść.

Całość delikatnie mieszamy szpatułką silikonową, aby nie stracić puszystości. Masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy w kąpieli wodnej przez 40 minut. Konieczne jest pieczenia sernika w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie on puszysty i wilgotny. Na dole wpisu znajdziecie instrukcję, jak piec sernik w kąpieli wodnej.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C, wyciągamy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze przez kolejne 40 minut.

Sernik po upieczeniu studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Sernik z 4 składników
Sernik z 4 składników

Smacznego!

Jak piec w kąpieli wodnej?

Aby piec ciasto w kąpieli wodnej wystarczy na dno nagrzanego piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z odrobiną wody. W wysokiej temperaturze będzie tworzyła się para wodna, dzięki czemu nasze ciasta nie będą po upieczeniu suche, ani zbytnio spieczone.