Tarta z wiśniami to bardzo proste ciasto na kruchym spodzie z wiśniami. Ta tarta to połączenie klasycznego kruchego ciasta z dodatkiem delikatnie kwaśnych wiśni. Górę tarty zdobi kratka zrobiona z ciasta kruchego.

Tarta wiśniowa na kruchym cieście to fajny deser, który można zrobić z wyprzedzeniem i podać na zimno lub w temperaturze pokojowej. Na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach!

Ten przepis na tartę jest bardzo prosty, ponieważ nie wymaga wielu składników, jest łatwy do wykonania i smakuje wyśmienicie. Podstawą tej tarty z wiśniami jest kruche ciasto, które można zrobić samemu lub kupić gotowe.

Obejrzyj nasze filmy:

Nadzienie do tej tarty to mieszanka wiśni, cukru i bułki tartej do zagęszczenia soków. Tartę tą można przygotować również na bazie wiśni mrożonych. Jednak podstawą tego przepisu jest kruche ciasto, które możecie połączyć praktycznie z każdym rodzajem owoców, jakie lubicie. Wiśnie można zastąpić na przykład gruszkami, albo jabłkami.

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na wyśmienite tarty i to nie tylko w wersji na słodko. Jedną z moich ulubionych tart jest tarta z truskawkami i borówkami, albo bardzo czekoladowa tarta czekoladowa.

Tarta z wiśniami składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 135 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 45 g smalcu, zimnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo

  • 350g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ewentualnie cukier do dosłodzenia wiśni

U mnie szklanka ma pojemność 250 ml. Masła i smalcu nie wyciągamy wcześniej z lodówki dodajemy te składniki do ciasta zimne, prosto z lodówki.

Tarta z wiśniami przepis

Na stolnicę, albo na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone masło, smalec. Całość siekamy nożem, jak ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy wodę, szczyptę soli i cukier puder. Całość wyrabiamy rękami. Pod wpływem ciepła z rąk, masło będzie się rozpuszczać, dzięki czemu wszystkie składniki się połącza.

Ciasto dzielimy na dwie części, ale nie będą to równe części, dzielimy je na 1/3 i 2/3. Z tych ciast formujemy kulę, każdą z nich zawijamy folią spożywczą i wkładamy na 35 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Ciastem z większej części wylepiamy formę do tarty, mniejszą część kroimy nożem na cienkie paseczki.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pieczemy je w temperaturze 200 st. C. Następnie wyciągamy z piekarnika.

Tarta z wiśniami
Tarta z wiśniami

Z wiśni wyciągamy pestki i delikatnie odsączamy na sitku, następnie przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Dodatek bułki tartej sprawi, że pochłonie ona nadmiar soku z wiśni podczas pieczenia. W tym cieście możemy użyć również wiśni mrożonych, polecam wyciągnąć je na noc z zamrażalnika i umieścić w sitku na całą noc.

Na tartę wykładamy wiśnie wymieszane z bułką tartą, a następnie paseczkami z ciasta kruchego tworzymy na cieście kratkę.

Tartę w wiśniami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i ciasto pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Możemy podać tartę na przykład posypaną odrobiną cukru pudru.

Tarta z wiśniami
Tarta z wiśniami

Smacznego!