Tarta czekoladowa to kumulacja czekolady w postaci pysznego kremu na kruchym czekoladowym spodzie. To ciasto rozpływa się w ustach.

Tarty zazwyczaj przygotowujemy w sezonie, kiedy mamy dostępne świeże owoce, jednak wersję czekoladową tarty możecie przygotować zawsze, na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Moja tarta jest przygotowana z orzechami laskowymi, których tekstura będzie wyczuwalna podczas jedzenia.

Podstawą tej tarty jest ciasto kruche, także o smaku czekoladowym. Będzie one wyłożone nadzieniem czekoladowym, a całość ozdobiona wiórkami z białej czekolady. Koniecznie musicie spróbować tego przepisu.

Mój blog kulinarny to także przepisy na sezonowe ciasta. Wśród propozycji znajdziecie przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, rustykalną tartę z gruszkami czy coś co każde dziecko uwielbia, ale nie tylko ono, pyszne drożdżówki ze śliwkami.

Tarta czekoladowa składniki

Ciasto

  • 180g mąki
  • 40g kakao
  • 80g cukru pudru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Krem czekoladowy

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 orzechów laskowych
  • 50g mlecznej czekolady
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła

Tarta czekoladowa przepis

Przygotowanie tarty czekoladowej zaczynamy od wymieszania na stolnicy mąki z kakao, cukrem pudrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy posiekane masło. Ważne jest aby masło było zimne, inaczej ciężko będzie je posiekać. Ciasto zagniatamy, powinno mieć ono postać drobnej kruszonki.

Dodajemy do przygotowanego ciasta jajko i wyrabiamy. Po wyrobieniu powinno mieć jednolitą konsystencję. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.

Formę do pieczenia tart wylepiamy ciastem. Możemy je wcześniej rozwałkować, będzie łatwiej wylepić formę. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut. Po 20 minutach wyjmujemy spód kruchego ciasta i odstawiamy do ostygnięcia.

Teraz pora na przygotowanie kremu do tarty. W rondelku podgrzewamy śmietanę, tylko uważajmy aby jej nie zagotować. Dodajemy cukier i mieszając rózgą czekamy, aż się rozpuści.

Gorzką i mleczną czekoladę siekamy. Dodajemy do ciepłej śmietany i mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Do masy dodajemy masło i mieszamy.

Uwaga, jeśli masa się zważy, dodajemy po łyżce jogurtu i mieszając uzyskamy właściwą masę. Na sam koniec dodajemy drobno posiekane orzechy i taką masę wylewamy na przygotowany czekoladowy spód tarty. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Masa czekoladowa powinna stężeć.

Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa

Tartę czekoladową podajemy posypaną startą białą czekoladą. Świetnie będą pasowały również lody, albo maliny, które przełamią słodycz czekolady.

Tarta czekoladowa
Tarta czekoladowa