Lubicie pasty kanapkowe? Pasta z kurczaka jest szybka, prosta w przygotowaniu. Co więcej pozwala wykorzystać do przygotowania resztki kurczaka, który pozostał z gotowania rosołu.
Ogólnie pasty kanapkowe na śniadanie możecie przygotować ze wszystkiego, jednak nie każda pasta będzie tak smaczna i pożywana, jak ta przygotowana z kurczaka i cieciorki. Do przygotowania tej pasty nie potrzebujemy zbyt wielu wymyślnych składników.
Osobiście przygotowuję ją z mięsa z kurczaka gotowanego w rosole z dnia poprzedniego, a najczęściej z niedzieli. Pastę drobiową możecie przygotować z dowolnej części kurczaka, ja osobiście nie polecam samej piersi z kurczaka, bo pasta będzie bardzo sucha. Polecam wymieszać różne kawałki kurczaka.
Obejrzyj nasze filmy:
Pastę możemy przygotować w różnych wersjach, z dodatkiem suszonych pomidorów, albo ostrej papryki. Ja preferuję wersję z cieciorką, ma wtedy charakterystyczny smak i jest bardzo pożywna. Aby pasta była zdrowa i dietetyczna nie używam w niej majonezu do połączeniu składników, a odrobinę jogurtu naturalnego.
Mój blog kulinarny o skarbnica wielu przepisów. Znajdziesz na nim również przepisy i inspiracje na pasty kanapkowe. Klasyką jest chyba pasta jajeczna, ale jak nie próbowaliście to koniecznie spróbujcie pasty z czerwonej fasoli.
Pasta z kurczaka składniki
- 300g ugotowanego kurczaka
- 100g ciecierzycy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina słodkiej papryki
- odrobina ostrej papryki
Pasta z kurczaka przepis
Przygotowanie pasty z kurczaka jest bardzo proste. Musimy zacząć od obrania mięsa. Ja wykorzystuje mięso z ugotowanego wcześniej wywaru. Jeśli jednak chcecie przygotować pastę na szybko, to możecie ugotować pierś z kurczaka. Wystarczy Wam 20 minut. Jednak nie polecam w paście samej piersi z kurczaka będzie bardzo sucha.
Obrane i oddzielone od kości mięso wkładamy do blendera. Następnie odcedzam cieciorkę i również dodaję do mięsa. To ma być szybka pasta śniadaniowa, więc korzystam z gotowej cieciorki w puszce. Dodaję jogurt naturalny, możecie zastąpić go również majonezem. Potrzeba go niewiele, tylko po to aby połączyć składniki. Odrobina soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej. Całość blendujemy na gładką masę.
Próbuję pasty i doprawiam do smaku, jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem.
Pasta drobiowa idealnie komponuje się razowym pieczywem oraz ogórkiem zielonym, albo ogórkiem kiszonym.
Smacznego!