Rustykalna tarta z gruszkami to ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Ciasto świetnie pasuje na spotkanie w gronie znajomych. Szybko je przygotujemy. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Sprawdź przepis: Orzeźwiająca tarta cytrynowa
Składniki
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 150g masła
- jajko
Dodatkowo
- 4-5 gruszek
- cynamon
- jajko
- szczypta mąki
Szybki przepis na Tarta na kruchym cieście z brukselką
Obejrzyj nasze filmy:
Rustykalna tarta z gruszkami – przepis
Z mąki, masła, jajka, soli i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto po zagnieceniu, wkładamy do foliowej torebki, a następnie na ok. 45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, tak aby ciasto wystawało odrobine poza brzegi.
Gruszki po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w plasterki, układamy je na tarcie, posypujemy odrobiną mąki, cynamonu. Zawijamy wystające brzegi do środka i ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tartę z gruszkami pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy je na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.
Smacznego!