Rustykalna tarta z gruszkami to ciasto, które idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy. Ciasto świetnie pasuje na spotkanie w gronie znajomych. Szybko je przygotujemy. Jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Sprawdź przepis: Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Składniki

  • 225g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g masła
  • jajko

Dodatkowo

  • 4-5 gruszek
  • cynamon
  • jajko
  • szczypta mąki

Szybki przepis na Tarta na kruchym cieście z brukselką

Obejrzyj nasze filmy:

Rustykalna tarta z gruszkami – przepis

Z mąki, masła, jajka, soli i cukru pudru zagniatamy ciasto. Ciasto po zagnieceniu, wkładamy do foliowej torebki, a następnie na ok. 45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, tak aby ciasto wystawało odrobine poza brzegi.

Gruszki po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w plasterki, układamy je na tarcie, posypujemy odrobiną mąki, cynamonu. Zawijamy wystające brzegi do środka i ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Tartę z gruszkami pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostawiamy je na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

Rustykalna tarta z gruszkami
Rustykalna tarta z gruszkami

Smacznego!