Bardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie swoich bliskich jej smakiem.
Tarta jest na kruchym cieście, nie bójcie się jego przygotowania. To nie jest takie trudne!
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120g cukru
- 125g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
Składniki na krem cytrynowy
- 2 cytryny
- 150 ml śmietany
- 140g cukru
- 5 jajek
Przeczytaj także: Pyszne desery z niewielu składników – sprawdź te przepisy!
Obejrzyj nasze filmy:
Przepis na krem cytrynowy
- Cytryny sparzamy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę, sok z cytryn i przy pomocy trzepaczki mieszamy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryn.
Przepis na kruche ciasto
- Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto.
- Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
- Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
Sprawdź przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe
Przepis na tartę cytrynową
- Kruche ciasto wykładamy na formę do tarty. Obciążamy grochem i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie zdejmujemy obciążenie pieczemy jeszcze przez 15 minut.
- Na ciasto wylewamy krem cytrynowy i pieczemy jeszcze przez kolejne 25 minut.
Smacznego!
Na ciepłe dni idealna. Super przepis.
Bardzo nas to cieszy!