Bardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie swoich bliskich jej smakiem.

Tarta jest na kruchym cieście, nie bójcie się jego przygotowania. To nie jest takie trudne!

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Składniki na krem cytrynowy

  • 2 cytryny
  • 150 ml śmietany
  • 140g cukru
  • 5 jajek

Przeczytaj także: Pyszne desery z niewielu składników – sprawdź te przepisy!

Obejrzyj nasze filmy:

Przepis na krem cytrynowy

  1. Cytryny sparzamy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
  2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, śmietanę, sok z cytryn i przy pomocy trzepaczki mieszamy. Następnie dodajemy startą skórkę z cytryn.

Przepis na kruche ciasto

  1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto.
  2. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.

Sprawdź przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Przepis na tartę cytrynową

  1. Kruche ciasto wykładamy na formę do tarty. Obciążamy grochem i pieczemy 10 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie zdejmujemy obciążenie  pieczemy jeszcze przez 15 minut.
  2. Na ciasto wylewamy krem cytrynowy i pieczemy jeszcze przez kolejne 25 minut.

Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Smacznego!