Bardzo prosty i tradycyjny przepis na domowe pierogi ruskie. Ciasto jest z odrobiną oleju i delikatny farsz z ziemniaków i sera.
Pierogi ruskie to tradycyjne i bardzo popularne danie na Ukrainie i w Polsce.
To jeden z moich ulubionych przepisów. Pierogi możemy podać prosto z wody z przesmażoną na oleju cebulką, albo pierogi zaraz po ugotowaniu przełożyć i przesmażyć na patelni. Będą wtedy chrupiące.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ciasto
- 500g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Szybki przepis na: Pierogi z serem
Składniki na farsz
- 250g sera białego
- 1 cebula
- 500g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przepis na farsz do pierogów
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażamy na maśle.
- Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, albo przez praskę.
- Ser również przepuszczamy przez praskę albo maszynkę.
- Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przepis na: Domowe pierogi z kurkami
Przepis na ciasto na pierogi
- Wszystkie składniki wkładamy do miski, dolewamy wodę i mieszamy. Jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dość cienko rozwałkowujemy i wykrawamy przy pomocy dużej szklanki okręgi. Na każdym kładziemy odrobine farszu i składamy na pół. Sklejamy pierogi. Możemy sobie pomóc dociskać brzegi przy pomocy widelca.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty, aż wypłyną.
- Ja po ugotowaniu przekładam je na patelnię z odrobiną oleju i przesmażam.
Smacznego!