Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem.
To danie z pewnością zasmakuje niejednemu niejadkowi. Sprawdźcie ten przepis…
Składniki na ciasto na pierogi
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz do pierogów
- 150 g sera białego (zmielonego)
- 1 jajko
- łyżka cukru
Pierogi z serem – przepis
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, jajko, sól i mieszając stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dodajcie odrobinę więcej mąki, albo dodajmy mniej wody.
- Ser biały mieszamy z cukrem i jajkiem.
- Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy.
- Pierogi wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy je ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!
Ja najbardziej lubię z masełkiem, albo śmietaną. Pycha.
A my ze śmietaną i posypane cukrem. Bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu….
Świetny przepis. Najlepsze ze śmietaną i cukrem.