Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem.

To danie z pewnością zasmakuje niejednemu niejadkowi. Sprawdźcie ten przepis…

Składniki na ciasto na pierogi

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz do pierogów

Pierogi z serem – przepis

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, jajko, sól i mieszając stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dodajcie odrobinę więcej mąki, albo dodajmy mniej wody.
  2. Ser biały mieszamy z cukrem i jajkiem.
  3. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy.
  4. Pierogi wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy je ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: