
Pączki z białego sera
Pączki z białego sera to przepis na szybki deser, który będziecie w stanie zrobić w 10-15 minut. Do ciasta na początku dodajemy ser twarogowy, dzięki któremu pączki zyskują lekkość i delikatny smak.
Pączki serowe to super pomysł na deser. Tak przygotowane pączki są miękkie i bardzo puszyste. Przepis, który Wam pokaże jest bardzo prosty w przygotowaniu i chyba każdy powinien sobie z nim poradzić.
Pączki serowe można przygotować z różnego rodzaju sera, mogą być pączki z ricottą, pączki z sera z wiaderka, albo pączki z białego sera. Oczywiście wybór zależy wyłącznie od Was. Ja pokażę Wam jak przygotować je z sera mielonego. Możecie kupić taki w kostce i 2 razy zmielić go w maszynce do mielenia, albo po prostu wykorzystać twaróg z wiaderka.
Pączki w odróżnieniu od tych normalnych nie są tłuste i mają wyjątkowy smak. Błyskawiczne pączki z sera to pomysł na bardzo karnawałowe danie. Nie są one tłuste, a i przygotowanie ich jest błyskawiczne.
Pączki z białego sera składniki
- 200g sera mielonego
- 2 jajka
- 240g mąki
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania pączków
- olej do smażenia
Przeczytaj przepis na Faworki
Pączki z białego sera przepis
Składniki na pączki powinny mieć temperaturę pokojową. Więc przed przygotowaniem deseru wyjmujemy je na 1 godzinę przed przygotowaniem z lodówki
Do miski dodajemy ser, mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i aromat waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Możecie użyć do tego robota kuchennego, jednak szybciej i tak samo dobrze będzie jeśli wymieszacie wszystko przy pomocy łyżki. Mieszamy całość, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Jeśli nie chcecie aby pączki chłonęły tłuszcz, to polecam dodać do środka odrobinę ok. 50 ml mocnego alkoholu. Może to być brandy, spirytus, albo wódka.
Z pączków formujemy niewielkie kuleczki i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jak pączki nie będą już tłuste wtedy możemy posypać je cukrem pudrem. Przy tych pączkach lukier nie będzie zbyt dobrze pasował.

Smacznego!
Rewelacja! Takich pączków jeszcze nie mieliśmy okazji próbować :)
Jadłam takie pączki, bardzo dobre