Faworki
Desery

Faworki

Faworki inaczej zwane „chrustem” to jedno z tych dań, które według tradycji jest przygotowywane w czasie karnawału. Własnoręcznie przygotowane faworki to idealna propozycja na Tłusty Czwartek.

Najlepsze faworki to takie, które będę lekkie i kruche. Smakują najlepiej posypane cukrem pudrem.

Przeczytaj również: Witamina C – właściwości i zastosowanie

Składniki

  • 400g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru
  • 40ml spirytusu
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • cukier puder

Faworki – przepis

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę.
  2. Zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu odstawiamy je na ok. 15 minut przykryte ściereczką.
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, a następnie kroimy w paseczki o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 8 cm. Każdy z pasków nacinamy pośrodku, a następnie jeden koniec przeciągamy przez środek.
  4. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na „złoty” kolor.

Sprawdź przepis na Pyszne ciasto marchewkowe

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.