Domowe faworki
Desery

Faworki

Domowe faworki to przepis idealny na zbliżający się tłusty czwartek. Możecie go wykorzystać za każdym razem kiedy chcecie przygotować te pyszne faworki.

Faworki inaczej zwane „chrustem” to jedno z tych dań, które według tradycji jest przygotowywane w czasie karnawału. Własnoręcznie przygotowane faworki to idealna propozycja na Tłusty Czwartek.

Niestety podczas ich przygotowania potrzeba odrobinę cierpliwości, bo robimy ciasto, rozwałkowujemy i od razu smażymy. Im bardziej się postaracie i im cieniej rozwałkujecie ciasto tym będą delikatniejsze i bardziej chrupiące. No cóż trzeba powiedzieć to otwarcie. Te faworki znikają w kilka chwil.

Oprócz faworków w trakcie karnawału przygotowuję również pączki. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz wiele ciekawych propozycji zarówno na smażone, jak i pieczone pączki. Chyba jednym z hitów są pączki z białego sera. Przygotujemy je bardzo szybko i na pewno zachwycą swoim smakiem.

Faworki składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek
  • 4 jajka (średnie lub małe)
  • 30 ml wódki, spirytusu albo brandy

Dodatek alkoholu sprawi, że faworki nie będą nasiąkały tłuszczem.

Dodatkowo

  • cukier puder
  • olej do smażenia

Faworki przepis

Zdziwicie się jak przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste. Wszystkie składniki przekładamy do misy robota kuchennego i mieszamy do połączenia się składników. Akurat w tym wypadku używam miksera z misą, ale możecie na stolnicę przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Wyrabiamy ręką aż ciasto będzie dość lepkie.

Ciasto wyjmujemy z robota i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno być bardzo, ale to bardzo cieniutkie. Ciasto kroimy w paseczki o długości 10 cm i szerokości około 2,5-3 cm. Następnie każdy z nich nacinamy na środku i przekładamy jeden koniec przez otwór.

Faworki smażymy na głębokim tłuszczu, ale musimy uważać, aby trzymać go na średnim ogniu. Jeśli będzie zbyt gorący to chrust zamiast się usmażyć, się spali. Faworki smażymy partiami, nie wkładamy ich na patelnię albo do garnka zbyt dużo jednorazowo.

Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Domowe faworki
Domowe faworki

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze