
Pączki z ricottą
Pączki z ricottą to delikatne serowe pączusie, które są bardzo delikatne w smaku i pozostają miękkie nawet następnego dnia. Ze względu na użycie w niej ricotty można powiedzieć, że są to pączki rodem z Włoch.
Pączki z ricottą przygotowuje się bardzo szybko, więc jest to przepis dla tych osób, które nia mają za dużo czasu na gotowanie! Te pączki są przygotowywane na bazie proszku do pieczenia, więc nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie.
Polacy uwielbiają pączki, a przygotowywane tradycyjnie z nadzieniem z dzikiej róży królują na naszych stołach nie tylko w okresie tłustego czwartku.
Istnieje wiele przepisów na przygotowanie pączków, jednak wiele z nich zawiera w sobie drożdże.
Mój blog kulinarny zawiera również inne przepisy na pyszne pączki. Klasyczne pączki drożdżowe, a także pączusie z czekoladą. Koniecznie sprawdźcie te smaczne przepisy
Pączki z ricottą składniki
- 300 g serka ricotta
- 3 jajka
- 115 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 30ml wódki / brandy
Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii to możecie ją zastąpić cukrem waniliowym. Wtedy dajcie 2 łyżeczki cukru.
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Pączki z ricottą PRZEPIS
Do serka ricotta dodajemy jajka i przy pomocy miksera mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, sól, brandy i cukier puder. Całość mieszamy mikserem.
Dodatek wódki, albo innego mocnego alkoholu sprawi, że nie będą pochłaniały oleju.
Na patelnię, albo do rondelka wlewamy olej. Oleju powinno być ok. 1,5 cm wysokości. Następnie przy pomocy 2 łyżek kładziemy okrągłe pączki na patelni. Smażymy je na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Powinniśmy smażyć je w średniej temperaturze, jeśli będzie zbyt wysoka to nie usmażą się w środku, a spalą z zewnątrz. Zbyt niska temperatura spowoduje, że nasiąkną zbytnio tłuszczem.
Pączki odsączamy na ręczniku papierowym i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!