Pączki z ricottą
Desery

Pączki z ricottą

Facebook

Pączki z ricottą to delikatne serowe pączusie, które są bardzo delikatne w smaku i pozostają miękkie nawet następnego dnia. Ze względu na użycie w niej ricotty można powiedzieć, że są to pączki rodem z Włoch.

Pączki przygotowuje się bardzo szybko, więc jest to przepis dla tych osób, które nia mają za dużo czasu na gotowanie! Te pączki są przygotowywane na bazie proszku do pieczenia, więc nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie.

Składniki

  • 300 g serka ricotta
  • 3 jajka
  • 115 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 30ml wódki / brandy

Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii to możecie ją zastąpić cukrem waniliowym. Wtedy dajcie 2 łyżeczki cukru.

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Pączki z ricottą [PRZEPIS]

Do serka ricotta dodajemy jajka i przy pomocy miksera mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, sól, brandy i cukier puder. Całość mieszamy mikserem.

Dodatek wódki, albo innego mocnego alkoholu sprawi, że nie będą pochłaniały oleju.

Na patelnię, albo do rondelka wlewamy olej. Oleju powinno być ok. 1,5 cm wysokości. Następnie przy pomocy 2 łyżek kładziemy okrągłe pączki na patelni. Smażymy je na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Powinniśmy smażyć je w średniej temperaturze, jeśli będzie zbyt wysoka to nie usmażą się w środku, a spalą z zewnątrz. Zbyt niska temperatura spowoduje, że nasiąkną zbytnio tłuszczem.

Pączki odsączamy na ręczniku papierowym i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Pączki z ricottą
Błyskawiczne pączki rodem z Włoch

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.