Pączusie z czekoladą to klasyczny przepis na małe pączki z nadzieniem czekoladowym, które znikają w kilka chwil zaraz po przygotowaniu. Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, bo czekolada będzie jeszcze płynna.
Spis treści
Pączki są przygotowane na bazie drożdży, więc potrzebujemy chwili czasu aby ciasto wyrosło. Aby przyśpieszyć ten proces wykorzystam tutaj suche drożdże.
Jeżeli uwielbiasz słodkości oraz jesteś miłośnikiem czekolady mam dla Ciebie wspaniały przepis na pączusie z czekoladą. Jest to naprawdę maksymalnie słodkie połączenie.
Obejrzyj nasze filmy:
Do ich przygotowania potrzebujemy tutaj standardowych składników, zmianie natomiast ulega nadzienie. Proponuję Ci zastąpienie tradycyjnego nadzienia czekoladą lub nutellą.
Mój blog kulinarny to skarbnica przepisów, jeśli tak jak ja uwielbiacie pączki to koniecznie musicie spróbować tych klasycznych pączków z nadzieniem różanym. Są pyszne. Ale jest również coś dla wielbicieli serników – sernik z 4 składników
Pączusie z czekoladą składniki
- 280 g mąki
- 125ml mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 2 żółtka
- 35 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g masła
- 30 ml wódki albo brandy
Dodatek alkoholu sprawi, że pączki nie będą nasiąkały nadmiarem tłuszczu.
Dodatkowo
- cukier puder
- tabliczka czekolady mlecznej
- olej do smażenia
Pączusie z czekoladą PRZEPIS
Zaczynamy od roztopienia w garnku masła. Po roztopieniu powinno ono ostygnąć.
Mąkę przesiewamy wraz z drożdżami do miski, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto możemy wyrobić w maszynie do chleba, albo robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasta, formujemy z niego kulę i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Ciasto po wyjęciu z miski krótko wyrabiamy i odrywamy niewielkie kawałeczki, rozgniatamy w ręku, w środku kładziemy kawałek czekolady i zwijamy w kulkę. Możecie również ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać przy pomocy szklanki kółka.
Po uformowaniu odstawiamy pączki jeszcze na około 25 minut.
Po tym czasie smażymy pączki w rozgrzanym oleju w średniej temperaturze. Smażymy je około 1-1,5 minuty z każdej strony. Powinny być rumiane. Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym i następnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!