Domowe pączki

Domowe pączki

Domowe pączki są puszyste, bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe.

Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem, lub przygotować domowy lukier.

Warto z tego przepisu skorzystać w zbliżający się już wielkimi krokami Tłusty Czwartek.

Na Tłusty Czwartek polecamy również Faworki

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 40ml spirytusu
  • 50g drożdży
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 80g masła
  • olej do smażenia
  • kostka smalcu

Przeczytaj również Pączki z białego sera

Dodatkowo

  • dżem lub marmolada
  • cukier puder albo domowy lukier

Domowe pączki – przepis

  1. Przygotowujemy rozczyn – do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut.
  2. W misce ucieramy żółtka, jajko i cukier.
  3. W dużej misce mieszamy pozostały cukier z mąką, dodajemy rozczyn z drożdży, spirytus, rostopione masło i masę jajeczną. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok. 30 min.
  4. Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy pomocy dużego kubka – krążki.
  5. Na każdy z krążków układamy odrobinę dżemu i formujemy kulkę. Układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 20 minut aby pączki wyrosły.
  6. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy smalec i jak tłuszcz będzie gorący smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron (ok. 2 minut z każdej strony).
  7. Po usmażeniu pączki układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się namiaru tłuszczu, a następnie posypujemy je cukrem pudrem, albo polewamy lukrem.

Sprawdź przepis na Faworki

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.