
Domowe pączki
Domowe pączki są puszyste, bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe.
Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem, lub przygotować domowy lukier.
Warto z tego przepisu skorzystać w zbliżający się już wielkimi krokami Tłusty Czwartek.
Na Tłusty Czwartek polecamy również Faworki
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 40ml spirytusu
- 50g drożdży
- 1 całe jajko
- 5 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- 80g masła
- olej do smażenia
- kostka smalcu
Przeczytaj również Pączki z białego sera
Dodatkowo
- dżem lub marmolada
- cukier puder albo domowy lukier
Domowe pączki – przepis
- Przygotowujemy rozczyn – do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut.
- W misce ucieramy żółtka, jajko i cukier.
- W dużej misce mieszamy pozostały cukier z mąką, dodajemy rozczyn z drożdży, spirytus, rostopione masło i masę jajeczną. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok. 30 min.
- Ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy pomocy dużego kubka – krążki.
- Na każdy z krążków układamy odrobinę dżemu i formujemy kulkę. Układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 20 minut aby pączki wyrosły.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy smalec i jak tłuszcz będzie gorący smażymy pączki na rumiany kolor z obu stron (ok. 2 minut z każdej strony).
- Po usmażeniu pączki układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się namiaru tłuszczu, a następnie posypujemy je cukrem pudrem, albo polewamy lukrem.
Sprawdź przepis na Faworki
Smacznego!
A ja je lubię tylko w Tłusty Czwartek.
Ile dziś zjedliście?