Bezglutenowe pączki z różą to jak eksplozja smaku w ustach z każdym kęsem. Nie tylko są pyszne, ale mają również piękną prezentację, która przyciągnie wzrok każdego. Dodatkowo dodatek konfitury różanej czyni je jeszcze smaczniejszymi.
Te pączki są nie tylko miękkie i aromatyczne, ale także całkowicie bezglutenowe i zachowują świeżość przed kilka dni. Przedstawiamy bezglutenowe pączki z różą – doskonały sposób na delektowanie się ulubionym smakołykiem w wyjątkowym wydaniu.
Pączki różane stworzone na podstawie starej rodzinnej receptury, zyskują niepowtarzalny charakter dzięki dodatkowi konfitury różanej własnej roboty. Słodkie, lekkie i pełne smaku, to pyszne połączenie z pewnością sprawi, że każdy poranek będzie lepszy.
Na naszym blogu znajdziesz również pyszny przepis na faworki bezglutenowe oraz na pączki bezglutenowe z klasyczną wieloowocową marmoladą.
Bezglutenowe pączki z różą składniki
- 200 ml piwa, koniecznie Kormoran jasny bezglutenowy
- 550 g mąki mixu bezglutenowego Incola
- 30 g drożdży świeżych
- 50 ml śmietany 30%
- 4 jajka (2 całe jajka i 2 żółtka)
- 70 g drobnego cukru
- 80 g masła
- 300g marmolady różanej -> przepis na konfiturę różaną
Ja używam do pączków piwa Kormoran bezglutenowy, ale możecie użyć innego dowolnego piwa, ale koniecznie z dopiskiem „bezglutenowe”. Pamiętajcie, że zwykłe piwa zawierają w sobie gluten.
Do przepisu wybrałem również Bezglutenowy mix uniwersalny Incola, który zawiera skrobie kukurydzianą, skropię ziemniaczaną oraz mąki jaglaną i kukurydzianą, oraz sól. Dlatego już do pączków nie dodaję soli.

Bezglutenowe pączki z różą przepis
Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży świeżych. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru, 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Mix bezglutenowy przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, śmietanę, piwo, cukier, jajka, żółtka oraz przestudzone masło.
Dodatek piwa do pączków sprawi, że dłużej pozostaną świeże, a także nie będą podczas smażenia nasiąkały tłuszczem.
Ciasto wyrabiamy robotem z hakiem przez około 12 minut, ciasto powinno być gładkie i miękkie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski obsypanej mąką.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką bezglutenową i bardzo krótko wyrabiamy. Z ciasta tworzymy roladę i odrywając po kawałku (ok. 80g) rozpłaszczamy w dłoniach kładziemy na środku łyżeczkę marmolady i zwijamy formując pączka. Pączki układamy na ściereczce i przykrywamy drugą ściereczką zostawiając je tak jeszcze na około 40 minut. Pączki po takim wyrastaniu powinny być dobrze napuszone, ale nie trzymajcie ich dużo dłużej, bo mogą Wam przerosnąć.

W garnku roztapiamy 2 kostki smalcu dodajemy 1,5 litra oleju. Musimy dać tak dużo tłuszczu, aby pączki podczas smażenia nie dotykały dna garnka, bo będą się przypalały. Temperatura oleju powinna wynosić 175 st. C. Pączki bezglutenowe smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości pączków.

Po usmażeniu pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pochłoną cały zbędny tłuszcz.


Smacznego!