Szukasz czegoś wyjątkowego, co jest zarówno bezglutenowe, jak i pyszne? Zapraszam Was po pyszny przepis na pączki bezglutenowe. Niezależnie od tego, czy szukasz smacznego poczęstunku, czy czegoś do podzielenia się z przyjaciółmi i rodziną, te pączki z pewnością będą hitem.

Dzięki różnorodności dostępnych przepisów możesz stworzyć własne, niepowtarzalne połączenie smaków – od wieloowocowych nadzień po klasyczne polewy czekoladowe. Pyszne i sycące, bezglutenowe pączki to idealny sposób na świętowanie każdej okazji – dużej i małej!

Jeśli więc szukasz czegoś wyjątkowego na następną imprezę lub spotkanie, dlaczego nie spróbować bezglutenowych pączków? A co najważniejsze, dzięki swojej lekkiej i przewiewnej konsystencji oraz subtelnej słodyczy – posmakują nawet tym, którzy nie mają ograniczeń dietetycznych! 

Na moim blogu znajdziesz również wiele innych ciekawych przepisów na pyszne pączki, coś szybkiego to pączki z białego sera, a klasyką są chyba pączki z nadzieniem różanym. Jeśli jesteście w trakcie karnawału, to z pewnością wśród Waszych pyszności nie może zabraknąć faworków.

Pączki bezglutenowe składniki

  • 500g mieszanki bezglutenowej
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży bezglutenowych
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 85 g masła
  • 50 ml wódki
  • tłuszcz do smażenia pączków ( 1 kostka smalcu, 1 l oleju)
  • 250g ulubionej marmolady np. wieloowocowej albo różanej

Tym razem przygotowałem przepis na pączki bezglutenowe, dlatego do ich przygotowania wykorzystałem mieszankę od Incola, która zawiera w sobie skrobię kukurydzianą ziemniaczaną, oraz mąki jaglaną i kukurydzianą.

Zamiast wódki można użyć również spirytusu.

Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe

Pączki bezglutenowe przepis

Przepis na pączki jest bardzo klasyczny, jedyną różnicą jest użycie mieszanki bezglutenowej oraz specjalnych drożdży, które nie zawierają glutenu. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 5 łyżek mąki, 2 łyżki cukru i 125 ml mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie nasz rozczyn powinien zacząć pracować.

Do miski przesiewamy pozostałą część mieszanki bezglutenowej, dodajemy cukier, jajka i żółtko, szczyptę soli, wódkę i gotowany rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy i jak składniki się połączą dodajemy roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy przy pomocy haka, albo dłońmi. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym około 12 minut, rękami około 20. Będzie dość lepkie, dlatego polecam użyć miksera, albo robota.

Po wyrobieniu odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę.

Następnie z ciasta odrywamy kawałki ważące około 65-70g robimy z nich w ręku płaskie placuszki, na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy, tworząc kulkę. Ciasto jest dość klejące, więc warto mieć pod ręką mąkę do podsypywania dłoni. Starajcie się nie wklepywać mąki do pączków, bo będą twarde.

Pączki układamy na ścierce podsypanej mąką, przykrywamy po uformowaniu drugą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na około 30-40 minut.

IMG 8083 Edit

W dość wysokim garnku rozgrzewamy olej wraz ze smalcem, najlepiej smaży się pączki w dolnej części prodiża. Musimy wlać tyle tłuszczu, aby pączki nie dotykały dna garnka. Nie można ich smażyć też na bardzo gorącym tłuszczu, bo mają się usmażyć, a nie spalić. Temperatura oleju powinna wynosić około 170-175 st. C. Pączki smażymy z obu stron przez około 2,5 minut.

Po usmażeniu wyciągamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jak przestygną oprószamy je cukrem pudrem. Jeśli wolicie pączki z lukrem, to możecie zastąpić cukier, właśnie lukrem.

Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe

Smacznego!