Pączki z nadzieniem różanym
Desery

Pączki z nadzieniem różanym

Facebook

Pączki z nadzieniem różanym to klasyczna propozycja na pyszne pączusie na tłusty czwartek. Marmolada różana, to chyba klasyka. Jeśli to ma być klasyczny przepis, to oczywiście koniecznie musimy przygotować ciasto drożdżowe.

Są dwie szkoły przygotowywania pączków, jedna z nich mówi, że pączki nadziewamy po usmażeniu, druga że przed smażeniem. Ja preferuję tą drugą i nadzienie różane dodam do pączków przed ich uformowaniem.

Składniki

  • 380 g mąki
  • 20 g drożdży (najlepiej świeżych)
  • 170g mleka
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 40g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20g spirytusu
  • 70g masła

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • marmolada różana

Przepis jest na około 10 pączków, oczywiście wszystko zależy od tego jakiej wielkości przygotujecie pączki. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej.

Pączki z nadzieniem różanym [PRZEPIS]

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut. W tym czasie możemy rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia.

Po około 20 minut, kiedy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie. Możecie wspomóc się mikserem z hakiem, albo maszyną do chleba. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić (przynajmniej) swoją objętość.

Następnie krótko wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i przy pomocy dużego kubka wykrawamy koła. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę marmolady różanej i zwijamy pączka. Układamy na ściereczce oprószonej mąką, delikatnie spłaszczając i zostawiamy na około 20 minut.

Pączki z nadzieniem smażymy na głębokim tłuszczu około 1-1,5 minuty z każdej strony. Musimy pilnować, aby olej miał średnią temperaturę, bowiem w przeciwnym wypadku pączki spalą się z zewnątrz, a w środku będą surowe. Pączki powinny mieć rumiany kolor.

Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

paczki nadzienie rozana2
Pączki z nadzieniem różanym

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.