Wegańskie ciasto bananowe to szybki pomysł na smaczny i zdrowy deser, który przygotujemy bez wykorzystania mąki i cukru. Możecie przygotować to ciasto w kilka chwil, kiedy odwiedzą Was niezapowiedziani goście.

To ciasto przygotujecie w blenderze, zobaczcie jak szybko i prosto.

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 banan
  • 25g gorzkiej czekolady

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy blender i tortownicę o średnicy 16 cm.

Obejrzyj nasze filmy:

Wegańskie ciasto bananowe [PRZEPIS]

Wszystkie składnie na ciasto wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Następnie przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.

Podczas kiedy ciasto będzie nam się piekło przygotowujemy masę do przełożenia ciasta. Wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady wkładamy do blendera i blendujemy do połączenia się składników.

Połowę masy kładziemy na jednej połowie ciasta i następnie przykrywamy drugą połówką ciasta bananowego. Wierzch smarujemy pozostałą masą serową i oprószamy startą na tarce gorzką czekoladą.

Wegańskie ciasto bananowe
Wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe

Smacznego!