Wegańskie ciasto bananowe
Desery

Wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe to szybki pomysł na smaczny i zdrowy deser, który przygotujemy bez wykorzystania mąki i cukru. Możecie przygotować to ciasto w kilka chwil, kiedy odwiedzą Was niezapowiedziani goście.

To ciasto przygotujecie w blenderze, zobaczcie jak szybko i prosto.

Składniki na ciasto

  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 banan
  • 25g gorzkiej czekolady

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy blender i tortownicę o średnicy 16 cm.

Wegańskie ciasto bananowe [PRZEPIS]

Wszystkie składnie na ciasto wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników. Następnie przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części.

Podczas kiedy ciasto będzie nam się piekło przygotowujemy masę do przełożenia ciasta. Wszystkie składniki za wyjątkiem czekolady wkładamy do blendera i blendujemy do połączenia się składników.

Połowę masy kładziemy na jednej połowie ciasta i następnie przykrywamy drugą połówką ciasta bananowego. Wierzch smarujemy pozostałą masą serową i oprószamy startą na tarce gorzką czekoladą.

Wegańskie ciasto bananowe
Wegańskie ciasto bananowe

Wegańskie ciasto bananowe

Smacznego!

4 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
HaeS
28 lutego 2022 16:22

Wegańskie ciasto z jajami serem?

Joanna Postupalska-Bożek www.oszczedzanienaprzyszlosc.pl
11 kwietnia 2022 11:11

Poprosze wersję dp druku.

A.O.
11 września 2022 15:01

wtf, „wegańskie” z jajek i twarogu? :/ niesmaczny żart.

Weganka
27 listopada 2022 12:15

Jaja sobie robicie czy jesteście po prostu ignorantami? Wegańskie ciasto z jajkami i serem… gratuluję niewiedzy i głupoty!