Bezglutenowa sałatka meksykańska to pyszne danie, które składa się z wielu kolorowych i pożywnych składników. Do jej przygotowania potrzebujemy czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej fasoli i bardzo nietypowego składniku, a mianowicie makaronu bezglutenowego.
Ta sałatka meksykańska to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu ani innych szkodliwych dla zdrowia składników. Jest łatwa i szybka do przygotowania, a jej smak i kolorowy wygląd z pewnością zachwycą każdego konesera dobrego jedzenia.
Bezglutenowa sałatka meksykańska to doskonałe danie na letnie przyjęcia lub jako lekki obiad w ciepłe dni. Możemy ją również podać, jako dodatek do dań z grilla. Zabierając ją w pojemniku będzie idealnym lekkim daniem na pikniku.
Obejrzyj nasze filmy:
Na moim blogu znajdziecie także inne propozycja na dania bezglutenowe. Dla wielbicieli mięsa mamy pyszny Bezglutenowy hamburger, ale też danie wywodzące się z Grecji – Bezglutenową pitę z kurczakiem.
Bezglutenowa sałatka meksykańska składniki na sałatkę
- 200 g makaronu bezglutenowego Orecchiette Incola
- 1/2 czerwonej papryki
- 400g czerwonej fasoli
- 400g kukurydzy
- 1 niewielka czerwona cebula
- 100g sera żółtego
- 6 rzodkiewek
- 100g kabanosów
- odrobina szczypiorku
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki majonezu bezglutenowego
- sól
- pieprz

W tym przepisie wykorzystuję makaron bezglutenowy firmy Incola, wybrałem rodzaj Orecchiette bo potrzebowałem kształtu i wielkości odpowiadającemu niewielkiej kostce, w którą pokroimy pozostałe składniki.
Makaron jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, jest zrobiony z mąki kukurydzianej, skrobi kukurydzianej i płatków ziemniaczanych.
Majonez możecie również przygotować w domu -> przepis na mojonez w 3 minuty. W sklepach znajdziecie również kabanosy ze znakiem przekreślonego kłosa, będziecie mieli pewność, że kabanosy są bezglutenowe.
Guacamole składniki
- 1 awokado
- sok z połówki limonki
- 1 pomidor malinowy
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Bezglutenowa sałatka meksykańska przepis
Przygotowanie sałatki meksykańskiej zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. W ten sposób zatrzymamy proces gotowania, aby makaron nie zrobił się zbyt miękki, a dwa się nie posklejał.
Kukurydzę oraz czerwoną fasolę dokładnie odsączamy z zalewy.
Czerwona cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, cebula nada ostrości sałatce. Czerwoną paprykę, rzodkiewkę, żółty ser i kabanosy kroimy w kostkę. Staramy się, aby wszystko było pokrojone w miarę równą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski

Dodajemy również odsączoną fasolę i kukurydzę. Oraz ugotowany wcześniej makaron.

Majonez mieszamy z jogurtem i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sałatki idealnym dodatkiem jest guacamole oraz nachos.
Guacamole przepis

Guacamole to popularny dip meksykański, który charakteryzuje się kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Do jego przygotowania potrzebujemy dojrzałych awokado, cebuli, pomidora, papryczki chilli, czosnku, soku z limonki, soli i pieprzu.
Awokado przetnij, wyciągnij pestkę i wydrąż łyżeczką do miski. Następnie dokładnie rozgnieć widelcem na gładką, kremową masę. Do guacamole najlepiej jest użyć dojrzałego awokado.
Pomidora pokrój na drobną kostkę i dodaj do miski. Możecie na początku sparzyć pomidora i obrać go ze skórki.
Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj czosnek oraz sok z połówki cytryny. Możecie dodać również odrobinę papryczki chilli, aby smak guacamole był jeszcze bardziej wyrazisty.
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Czy do sałatki można użyć dowolnego makaronu?
Tak, można użyć dowolnego makaronu. Jednak najlepiej aby był niewielkich rozmiarów.