Strucla z rabarbarem to przepyszne i popularne ciasto, które idealnie sprawdza się na letnie przyjęcia, pikniki lub jako deser do codziennych posiłków.
Aby przygotować struclę z rabarbarem, potrzebujemy kilku składników, takich jak mąka, cukier, masło, jajka i oczywiście rabarbar. Ciasto przygotowuje się w kilku prostych krokach – najpierw przygotowuje się ciasto, a następnie nadzienie z rabarbaru.
Ciasto na struclę z rabarbarem jest zazwyczaj kruche i delikatne, a rabarbar nadaje mu lekko kwaśny smak. W zależności od upodobań, można dodać do niego również inne owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody.
Obejrzyj nasze filmy:
Strucla z rabarbarem można podawać na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub lodami. Jest to ciasto, które zawsze cieszy się dużą popularnością i zachwyca swoim smakiem.
Dlaczego rabarbar jest zdrowy?
Warto również wspomnieć, że rabarbar to warzywo, które ma wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Jest źródłem witaminy C, błonnika i antyoksydantów, a także pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
Na moim blogu znajdziecie również inne ciekawe przepisy na ciasta drożdżowe. W sezonie warto przygotować drożdżówki z rabarbarem, wyśmienicie będzie też smakować strucla ze śliwkami. A dla miłośników słodkości mamy ciasto Milky Way.
Strucla z rabarbarem składniki
- 2 szklanki mąki
- 50g masła
- 30g drożdży
- 125 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka oliwy
- 500g rabarbaru
- 100g cukru
Strucla ze śliwkami składniki na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowując ciasta drożdżowe zazwyczaj używam świeżych drożdży. Moim zdaniem dużo lepiej i szybciej wyrasta na nich ciasto.
Strucla z rabarbarem przepis
Ciasto na struclę z rabarbarem różni się odrobinę od klasycznego ciasta drożdżowego. Nie robimy tutaj klasycznego zaczynu, tylko drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier puder i całość rozcieramy.


W kolejnym kroku przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtko i całość siekamy nożem. Białka nie wylewamy, tylko zostawiamy w kubeczku. Posłuży nam na koniec do posmarowania ciasta.
Do mąki dodajemy oliwę, śmietanę, drożdże pokruszone z cukrem pudrem, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wyaobiamy ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Ciasto można wyrobić przy pomocy rąk, albo korzystając z robota kuchennego.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w misce przez 20 minut w ciepłym miejscu. Możecie miskę nakryć kocem. Odradzam wkładanie ciasta do piekarnika, bo drożdże zbyt szybko zaczną pracować i będzie czuć ich smak w cieście.


Rabarbaru nie obieramy, tylko dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Tak przygotowany rabarbar zostawiamy na około 20 minuty.

W czasie kiedy ciasto rośnie, rabarbar jest gotowany, możemy zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i łączymy przy pomocy łyżki, albo rąk, aż powstanie nam kruszonka.


Po 20 minutach wyrośnięte ciasto wyrobić raz jeszcze, ułożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt. Z obu stron nacinamy brzegi. Ciasto podsypujemy bułką tartą, układamy wcześniej przygotowany rabarbar. Nacięte paski z brzegów zaplatamy na górze ciasta. Ciasto pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Teraz właśnie wykorzystujemy pozostawione białko. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy z wierzchu kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C w opcji góra – dół i do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy je przez 30-35 minut. Po upieczeniu studzimy i osobiście uwielbiam jeść kiedy strucla z rabarbarem jest jeszcze ciepła.

Smacznego!