
Strucla ze śliwkami
Strucla ze śliwkami to klasyczny przepis znany od wieków. To pyszne ciasto jest zrobione ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione soczystymi, cierpkimi śliwkami. To idealny deser na zakończenie każdego posiłku lub jako popołudniowa przekąska. Niezależnie od tego, czy wolisz na ciepło, czy na zimno, strucla ze śliwkami z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych ciast.
Strucla ze śliwkami to niesamowicie pyszny wypiek. Jest to ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców zawinięte w formie warkocza. Zapraszam Was po pyszny przepis i sposób wykonania krok po kroku.
Ciasto na warkocz drożdżowy ze śliwkami niewiele różni się od przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego. Uwielbiam tego typu ciasta, znikają u nas w tempie błyskawicznym. Najlepiej smakują jeszcze konsumowane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Tym razem delikatnie kwaskowate śliwki idealnie się komponowały z ciastem drożdżowym z kruszonką. Wiele osób może uważać, że przygotowanie tego ciasta ze względu na swój wygląd jest trudne, jednak jest to błędne myślenie.
Strucla ze śliwkami składniki
- 2 szklanki mąki
- 50g masła
- 30g drożdży
- 125 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka oliwy
- 500g śliwek
- 100g cukru
Strucla ze śliwkami składniki na kruszonkę
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 50g masła
- 50g cukru
- 1 łyżka cukru pudru
Do wypieków ciast drożdżowych zazwyczaj staram się używać świeżych drożdży. Drożdże instant używam przede wszystkim do pieczenia chlebów i bułek.

Strucla ze śliwkami przepis
Ciasto na struclę różni się odrobinę od klasycznego ciasta drożdżowego. Nie robimy tutaj klasycznego zaczynu, tylko drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier puder i całość rozcieramy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtko i całość siekamy nożem. Bardzo ważne – białka nie wylewamy, tylko zostawiamy w kubeczku. Posłuży nam na koniec do posmarowania ciasta.
Do mąki dodajemy oliwę, śmietanę, drożdże pokruszone z cukrem pudrem, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Ciasto pozostawiamy w misce obsypanej mąką na około 20 minut.
Ze śliwek wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki, dosładzamy cukrem i wrzucamy do rondelka. Śliwki dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut, tak aby śliwki zmiękły, puściły sok i większa jego część odparowała.

Kiedy ciasto będzie rosło, przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy masło, cukier, mąkę i odrobinę cukru pudru, aby nadać jej słodycz.
Po 20 minutach wyrośnięte ciasto wyrobić raz jeszcze, ułożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt. Z obu stron nacinamy brzegi. Ciasto podsypujemy bułką tartą, układamy śliwki.

Nacięte paski z brzegów zaplatamy na górze ciasta. Ciasto pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy z wierzchu kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C w opcji góra – dół i do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy je przez 30-35 minut.

Smacznego!