Strucla ze śliwkami
Desery

Strucla ze śliwkami

Strucla ze śliwkami to klasyczny przepis znany od wieków. To pyszne ciasto jest zrobione ze słodkiego ciasta drożdżowego i wypełnione soczystymi, cierpkimi śliwkami. To idealny deser na zakończenie każdego posiłku lub jako popołudniowa przekąska. Niezależnie od tego, czy wolisz na ciepło, czy na zimno, strucla ze śliwkami z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych ciast.

Strucla ze śliwkami to niesamowicie pyszny wypiek. Jest to ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców zawinięte w formie warkocza. Zapraszam Was po pyszny przepis i sposób wykonania krok po kroku.

Ciasto na warkocz drożdżowy ze śliwkami niewiele różni się od przygotowania tradycyjnego ciasta drożdżowego. Uwielbiam tego typu ciasta, znikają u nas w tempie błyskawicznym. Najlepiej smakują jeszcze konsumowane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Tym razem delikatnie kwaskowate śliwki idealnie się komponowały z ciastem drożdżowym z kruszonką. Wiele osób może uważać, że przygotowanie tego ciasta ze względu na swój wygląd jest trudne, jednak jest to błędne myślenie.

Strucla ze śliwkami składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 50g masła
  • 30g drożdży
  • 125 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oliwy
  • 500g śliwek
  • 100g cukru

Strucla ze śliwkami składniki na kruszonkę

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50g masła
  • 50g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru

Do wypieków ciast drożdżowych zazwyczaj staram się używać świeżych drożdży. Drożdże instant używam przede wszystkim do pieczenia chlebów i bułek.

Strucla ze śliwkami
Strucla ze śliwkami

Strucla ze śliwkami przepis

Ciasto na struclę różni się odrobinę od klasycznego ciasta drożdżowego. Nie robimy tutaj klasycznego zaczynu, tylko drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier puder i całość rozcieramy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtko i całość siekamy nożem. Bardzo ważne – białka nie wylewamy, tylko zostawiamy w kubeczku. Posłuży nam na koniec do posmarowania ciasta.

Do mąki dodajemy oliwę, śmietanę, drożdże pokruszone z cukrem pudrem, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wyrobić ciasto, powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Ciasto pozostawiamy w misce obsypanej mąką na około 20 minut.

Ze śliwek wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki, dosładzamy cukrem i wrzucamy do rondelka. Śliwki dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut, tak aby śliwki zmiękły, puściły sok i większa jego część odparowała.

IMG 7830

Kiedy ciasto będzie rosło, przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy masło, cukier, mąkę i odrobinę cukru pudru, aby nadać jej słodycz.

Po 20 minutach wyrośnięte ciasto wyrobić raz jeszcze, ułożyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt. Z obu stron nacinamy brzegi. Ciasto podsypujemy bułką tartą, układamy śliwki.

IMG 7831 Edit

Nacięte paski z brzegów zaplatamy na górze ciasta. Ciasto pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.

IMG 7832

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy z wierzchu kruszonką.

IMG 7834

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C w opcji góra – dół i do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy je przez 30-35 minut.

Strucla ze śliwkami
Strucla ze śliwkami

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze