Zapraszam Wam po pyszny przepis na rwaniec drożdżowy. To miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto drożdżowe o aromacie cytryny i pomarańczy. To ciasto drożdże zawsze wychodzi i zawsze smakuje tak samo pysznie.
Ciasto drożdżowe jest popularnym ciastem cukierniczym, często używanym do pieczenia. Może być używany do robienia pysznych ciast, ciastek i innych deserów, od słodkich po wytrawne. Ciasto drożdżowe może przybierać różne formy – ciasto drożdżowe na pizzę, ciasto drożdżowe cytrynowe itp.. Przepisy są bardzo podobne, jednak każdy różni się odrobiną dodatków.
Tym razem przygotuję ciasto drożdżowe z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Będzie miało super posmak cytrusów.
Rwaniec drożdżowy składniki
- 480g mąki pszennej
- 50g cukru szklanki cukru
- szczypta soli
- 18 g drożdży
- 80 ml mleka
- 55 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 80 ml wody
- 2 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej, albo 30g cukru waniliowego
Rwaniec drożdżowy – dodatki cytrusowe – posypka
- 70g cukru
- skórka z 3 cytryn
- skórka z 1 pomarańczy
Ciasto drożdżowe – dodatkowo
- 20g masła

Rwaniec drożdżowy przepis
Ja zazwyczaj używam do wypieku ciasta drożdżowego drożdży świeżych, mam wrażenie, że ciasto wyrasta znacznie lepiej. Na początku musimy zrobić z nich rozczyn. Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, mieszam i odstawiam na około 20 minut. W tym czasie rozczyn powinien nam ładnie zacząć pracować.
Masło na ciasto roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski, albo na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki wraz z rozczynem i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie, elastycznie i nie będzie kleiło się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę, odstawiamy do miski oprószonej mąką, a miskę stawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Masłem smarujemy keksówkę o długości min 24 cm. Ze skórki cytrynowej, pomarańczowej i cukru robimy posypkę.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Po rozwałkowaniu powinno mieć wymiary 50×30 cm. Następnie ciasto kroimy na podłużne paski. Powinno ich być 5 o wymiarach 10×30 cm. Pierwszy z nich posypujemy 1/5 posypki, przykrywamy drugim i tak robimy z kolejnymi pasami ciasta. Następnie ciasto kroimy na 6 równych pasków, powinny mieć po pokrojeniu wymiary 10×6 cm. Tak przygotowane części ciasta układamy pionowo w keksówce.


Ciasto przykrywamy znowu ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Ja piekę w opcji piekarnika góra – dół. Ciasto powinno nam się zrobić złoto- rumiane.
Moje ciasto dość mocno wyrosło i wystaje sporo ponad keksówkę. Takie ciasto drożdżowe cytrynowe podaję jeszcze delikatnie ciepłe. Każda osoba może sobie odrobinę ciasta urwać samemu.





Smacznego!