
Drożdżowe babeczki wielkanocne
Drożdżowe babeczki wielkanocne to idealny wybór na słodki, świąteczny wypiek. Takie babeczki doskonale będą pasować do świątecznego koszyczka. W środku są puszyste i wilgotne.
Ten przepis to proste ciasto drożdżowe, dokładny sposób wykonania i oczywiście lista składników.
Do upieczenia babeczek, możecie wykorzystać dowolną formę do babeczek. Może to być blacha z wgłębieniami, albo pojedyncze foremki. Użyjcie tego, co akurat macie w domu.
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 7g suchych drożdży
- 50g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Dodatkowo
- cukier puder
Jeśli nie macie esencji waniliowej to dajcie zamiast niej łyżeczkę „prawdziwego” cukru waniliowego.
Drożdżowe babeczki wielkanocne – jak przygotować
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy następnie kolejne suche składniki – drożdże, cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy.
Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski z mąką i drożdżami dodajemy żółtka i przestudzone roztopione masło, mleko, esencję waniliową.
Całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy dłońmi. Ciasto będzie dość luźne, ale powinno być jednolite.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyjmujemy z miski, odrywamy kawałkami i wkładamy do foremek. Foremki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy tak ciasto w foremce na około 20 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych foremek.
Po upieczeniu dajemy ciastu odpocząć przez około 7 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy.
Babeczki możecie polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!