Drożdżowe babeczki wielkanocne to idealny wybór na słodki, świąteczny wypiek. Takie babeczki doskonale będą pasować do świątecznego koszyczka. W środku są puszyste i wilgotne.

Drożdżowe babeczki wielkanocne to wypiek na zbliżające się święta wielkanocne. Babeczki te są dobre dla osób, które uwielbiają piec, jak również dla osób, które nie lubią piec, bo przygotujemy je w bardzo prosty sposób. Wystarczy tylko trochę drożdży, trochę mąki, jajka i cukier. Przy robieniu babeczek można wybrać smak waniliowy lub czekoladowy.

Ten przepis to proste ciasto drożdżowe, dokładny sposób wykonania i oczywiście lista składników. Do upieczenia babeczek, możecie wykorzystać dowolną formę do babeczek. Może to być blacha z wgłębieniami, albo pojedyncze foremki. Użyjcie tego, co akurat macie w domu.

Na moim blogu znajdziecie również inne sprawdzone przepisy na wielkanocne wypieki. Wśród nich tradycyjna babka majonezowa, albo pięknie wyglądająca babka będąca połączeniem kakao i tradycyjnego ciasta – babka marmurkowa.

Drożdżowe babeczki wielkanocne składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 7g suchych drożdży
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • cukier puder

Jeśli nie macie esencji waniliowej to dajcie zamiast niej łyżeczkę „prawdziwego” cukru waniliowego.

Drożdżowe babeczki wielkanocne przepis

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy następnie kolejne suche składniki – drożdże, cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy.

Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.

Do miski z mąką i drożdżami dodajemy żółtka i przestudzone roztopione masło, mleko, esencję waniliową.

Całość mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy dłońmi. Ciasto będzie dość luźne, ale powinno być jednolite.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyjmujemy z miski, odrywamy kawałkami i wkładamy do foremek. Foremki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Ciasto jeszcze wyrośnie. Zostawiamy tak ciasto w foremce na około 20 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości użytych foremek.

Po upieczeniu dajemy ciastu odpocząć przez około 7 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy.

Babeczki możecie polać lukrem, albo posypać cukrem pudrem.

Drożdżowe babeczki wielkanocne
Drożdżowe babeczki wielkanocne

Smacznego!