Kochasz pączki i piwo? W takim razie czeka Cię uczta! Pączki na piwie to wyjątkowa odmiana tradycyjnego pączka, która dodaje nutę piwa do ulubionych deserów. Niezależnie od tego, czy zrobisz je z marmoladą, czy innym słodkim dodatkiem, te pyszne smakołyki z pewnością będą hitem na każdym spotkaniu.
Pączki na piwie bardzo ładnie rosną, są po usmażeniu miękkie i puszyste. Jednak chyba największą zaletą dodania do nich piwa jest to, że przez znacznie dłuższy czas pozostają świeże. Nawet 3 dnia smakuję wybornie.
Przygotowanie pączków z piwem jest bardzo proste, składniki niewiele się różnią od klasycznej wersji pączków. Jednak w tym wypadku do ciasta dodajemy piwo. Ja użyłem klasycznego piwa typu lager, ale możecie dodać na przykład piwo pszeniczne.
Obejrzyj nasze filmy:
Jeśli szukacie innych przepisów na karnawał, to z całą pewnością zainteresują Was pączki bezglutenowe, czy poszukiwany przez wielu przepis na faworki. Oczywiście u mnie na blogu kulinarnym znajdziecie także inne przepisy na pączki. Zobaczcie sami – przepisy na paczki
Pączki na piwie składniki
- 550g mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 30g drożdży
- 200 ml piwa
- 80g masła
- 250g marmolady wieloowocowej
- 50 ml wódki
- 5 łyżek mleka
- tłuszcz do smażenia pączków ( 1 kostka smalcu, 1 l oleju)
Przed przygotowaniem pączków warto jest wyjąc z lodówki drożdże oraz mleko na min. 2 godziny przed przygotowaniem. Możecie użyć do przygotowania pączków dowolnego piwa. Może to być lager, albo piwo białe, uzyskacie wtedy ciekawy smak pączków.
Pączki na piwie przepis
Do miski wsypujemy 3 łyżki mąki, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz mleko. Całość mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na około 15-20 minut. W tym czasie zaczyn drożdżowy powinien zacząć pracować.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich rozczyn, piwo, mąkę, cukier waniliowy, jajka. Całość wyrabiamy przy pomocy robota z hakiem, albo rękami. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto zacznie być elastycznie. Wtedy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę i odrywamy od niego kawałki o wielkości ok. 85g. Delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady, zwijamy, formujemy pączka i układamy na ściereczce podsypanej mąką. Uformowane paczki przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 45 minut, aby ciasto urosło.
W dużym garnku roztapiamy smalec, dodajemy olej i ustawiamy średnią temperaturę ognia. Tłuszcz w jakim będziemy smażyli pączki powinien mieć ok. 175 st. C. Pączki smażymy przez około 2,5 minut z każdej ze stron.
Bardzo ważne jest, abyście mieli w garnku sporo oleju, pączki nie mogą dotykać dna podczas smażenia, bo się Wam przypalą. Uważajcie również na temperaturę.
Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przestudzone pączki smarujemy lukrem. Zobaczcie, jak przygotować lukier. Na górze pączków układamy skórkę pomarańczową i na przykład kandyzowane owoce.
Jak przygotować szybki lukier?
Lukier składniki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
- 15 łyżek cukru pudru – 120 g
Lukier przepis
Do miseczki dodajemy cukier puder, dodajemy sok cytrynowy oraz mleko. Sok z cytryny nie jest konieczny. Jednak dodajemy on charakterystyczny smak. Mieszamy. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest bardzo płynna to dodajemy jeszcze cukru pudru.
Smacznego!