Pączki hiszpańskie, znane również jako pączki gniazdka lub pączki z ciasta ptysiowego, są ukochaną ucztą na całym świecie. Ten rodzaj puszystych i pysznych pączków jest głęboko zakorzeniony w kulturze Hiszpanii i od kilku lat zyskuje na popularności.
Te tradycyjne hiszpańskie pączki są nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie, dzięki czemu idealnie nadają się na każdą okazję!
Hiszpańskie pączki mają różne kształty i rozmiary. Niezależnie od tego, czy lubisz je jako zwykłe paczki, paczki smakowe, pieczone czy smażone, każdy znajdzie coś dla siebie. Dlaczego więc nie spróbować dzisiaj pysznych hiszpańskich pączków!
Obejrzyj nasze filmy:
Ciasto do tych paczków przygotowuje się praktycznie w ten sam sposób jak ciasto parzone do karpatki czy ciasto na ptysie. Jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a jestem pewny, że prawie każdy zna smak tych pączków.
Pączki hiszpańskie składniki
- 170 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 250 ml wody
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia, około 1 l
Zazwyczaj pączki hiszpańskie podaję z lukrem, ale z umiarkowaną ilością. Te pączki gniazdka to klasyczne pączki przygotowane na cieście parzonym. Jest ono bardzo proste do przygotowania.

Pączki hiszpańskie przepis
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Jak woda z masłem się zagotują zmniejszamy ogień i wsypujemy do garnka mąkę. Tutaj jej nie przesiewamy, bo musimy ją wsypać w całości od razu. Energicznie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, albo drewnianej łyżki, aby nie powstały nam w cieście grudki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawiamy ciasto na bok i studzimy.
Ostudzone ciasto, może być jeszcze delikatnie ciepłe miksujemy z jajkami. Jajka dodajemy po kolei do ciasta. Miksujemy na średnich obrotach, ale nie zadługo, tylko do połączenia się składników.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 10-11 cm. Układamy je na blasze co pieczenia i każdy z nich pędzelkiem kuchennym smarujemy olejem. Do szprycy wkładamy ciasto i wyciskamy na każdy kwadrat kółka ciasta o średnicy 8-9 cm.
W garnku rozgrzewamy olej, powinien mieć on temperaturę ok. 175 st. C. Następnie wkładamy partiami pączki hiszpańskie do nagrzanego oleju papierem do góry. Po ok. 1 minucie przy pomocy szczypców kuchennych zdejmujemy papierek. Powinien bardzo łatwo odejść.
Gniazdka smażymy przez około 2-2,5 minuty z każdej strony, powinny być rumiane. Nie wkładajcie ich za dużo za jednym razem, muszą mieć miejsce i swobodnie pływać w oleju.
Po usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec smarujemy je lukrem. Zobaczcie jak szybko przygotować lukier.
Jak przygotować szybki lukier?
Lukier składniki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mleka
- 15 łyżek cukru pudru – 120 g
Lukier przepis
Do miseczki dodajemy cukier puder, dodajemy sok cytrynowy oraz mleko. Nie musicie dodawać soku z cytryny, jednak uważam, że świetnie podkręci smak pączków. Eksperymentujcie, możecie do lukru dodać na przykład aromat pomarańczowy albo odrobinę esencji waniliowej. Całość mieszamy. Lukier tym razem nie powinien mieć gęstej konsystencji, ale nie może być zbyt płynny Może nam delikatnie spływać po pączkach. Jeśli jest bardzo płynna to dodajemy jeszcze cukru pudru.


Z churrosami nie ma to nic wspólnego